S.Piroska Creative Commons License 2004.08.31 0 0 876

folyt

 

Segélykiáltás az iskoláért !!  

Tisztelt Vaskútiak! Tisztelt Szülők!

Önökhöz külön kívánunk szólni e téma kapcsán. Bizonyára mindannyiuk előtt ismert, hogy  országszerte iskolákat vonnak össze, iskolákat zárnak be, de minimum osztályokat vonnak össze, hogy megfizethetővé, racionálisabbá tegyék az oktatást. Minden település igyekszik az iskoláját a végsőkig megtartani, azonban  a gazdasági kényszer nagy úr, és mindenképpen a települések közötti összefogásra lesz szükség.

Először néhány feladat közös végzése miatt lehet kooperáció,  később az egész kistelepülések esetében sajnos sor kerülhet iskola összevonásokra is.  Ismert Önök előtt is, hogy Vaskúton sem könnyű a helyzet. Vaskúton egy hatalmas épületkomplexummal, sőt nem is eggyel, hanem kettővel rendelkezünk, amely nem használható ki jól, nagyok az alapköltségei és sajnos nem igazán úgy épült,

hogy az iskola funkcióinak megfeleljen. Emellett tapasztalható, hogy a gyereklétszám évről-évre fogy. 1998-ban még 320 általános iskolás gyerek járt a vaskúti iskolába. Mára 268 főre csökkent le ez a létszám. Emellett évről-évre növekszik azoknak a száma, akik Bajára viszik a gyerekeiket. Ez évre ez a szám kiugróan magas lett, 13 fő. Azzal a 7 gyerekkel együtt  aki visszamaradt  a nagycsoportban,  összesen 18 gyerek  kezdi el az első osztályt a 2004-2005-ös tanévben. Ez még egy osztályba is kevés. Így  a 2004-2005-ös tanévben csak egy első osztályt fogunk indítani.

Helyileg az oktatás egyetlen épületben fog történni, a Petőfi utcai épületben, a Piros Iskolai oktatás meg fog szűnni.

Egy rövid tapasztalati idő után ha szükségessé válik elgondolkodunk azon, hogy esetleg a gyermekek szállításáról valamilyen módon gondoskodunk. Vaskúton mindig úgy gondoltuk éveken keresztül, hogy ameddig anyagi eszközeink még megengedik, inkább a szakmai színvonalat kívánjuk erősíteni, bővíteni, és növelni  próbáltuk az iskola által nyújtott szolgáltatások körét. Így el lehet mondani, hogy a Vaskúti Általános Iskola a környék egyik legszélesebb palettáját nyújtó iskola, igazából ilyen még Baján sincs.

 

Ennek ellenére egyre többen viszik máshová a gyerekeiket. Ennek több oka lehet, amely okokat szeretnénk mihamarabb kideríteni és megtenni azokat az intézkedéseket amelyek szükségesek ahhoz, hogy ez ne következhessen be, vagy legalább csökkenjen a folyamat. Mert ha elindul egy lavina, akkor azt szinte lehetetlen leállítani. Az amúgy is jelentős népesség fogyás mellett ilyen arányú elvándorlás nagyon komoly gondokat jelent az iskolának, hiszen az oktatás költségeinek nagyobb része akkor sem kevesebb, ha kevesebb a gyerek. Különösen, ha a pedagógus létszám nem követi a gyereklétszám alakulását és  nálunk egyenlőre nem követi.

Az ÁMK működtetése igen komoly anyagi terheket követel meg az önkormányzattól. Költségvetésünk igen jelentős részét az ÁMK teszi ki. Súlyos 10 milliókat kell a kapott normatíva mellé tenni évente, amely szinte minden fejlesztési lehetőséget kivesz a kezünkből. Mindig úgy gondoltuk, hogy ameddig bírjuk, addig  minden szolgáltatást tartsunk fenn. Most viszont a szakmai szempontok mellett az anyagi szempontok is nagyon fontossá váltak. Alapvetően nem szeretnénk a szolgáltatás színvonalát bántani,csak ami nem kötelező feladat azt kevésbé kívánjuk preferálni, ha az a számunkra veszteséggel jár.

Amit viszont csinálnunk kell, azt szeretnénk sokkal hatékonyabban és gazdaságosabban megvalósítani. Emiatt jónéhány dolgot meg kell lépnünk a közeljövőben. Hogy mennyire gond van az iskolánk működtetésével, azt az alábbi néhány adat is jelezheti.

Egy tervezett térségi együttműködés keretén belül felmérés készült a Baja környéki 19 település oktatási intézményeiről, amelyben néhány mutatószám alapján próbálták összehasonlítani az intézmények működését. Ilyen mutatók például: az egy pedagógusra jutó gyermeklétszám, hogy egy-egy önkormányzat mekkora saját pénzt tesz a kapott állami normatíva mellé, hogy mennyi az egy gyermekre eső képzési költség, hogy csak néhányat emeljek ki. Ezen  mutatók alapján  pedig a vaskúti ÁMK az egyik legdrágább és  az egyik leghatékonytalanabbul működő intézmény a térségben. Van olyan mutató  - az egy gyermekre eső képzési költség -  amely a fél millió forintot is meghaladja, míg 350 ezer körüli lenne az elvárható ( e tekintetben a lehető legrosszabbak vagyunk a térségben). Az ÁMK nemcsak oktatási,  hanem közművelődési feladatokat is ellát és ilyen értelemben akkor lenne jó az összehasonlítás, ha azzal korrigálva vetnénk össze a többi település iskoláival, de akkor is igen rossz képet kapnánk. Ez azt jelenti, hogy minél előbb racionalizálni kell az intézmény működését. Nálunk eddig még osztályok összevonására nem került sor, holott lehetne. Sok településen 25 fő alatti osztálylétszámot nem is engedélyeznek, míg nálunk az osztálylétszámok átlagosan 18-19 fő, de vannak 14 fős osztályok is. Ez még bontva van bizonyos tárgyak esetében emelt és alapszintre . 

 

Igyekeztünk a problémát addig tolni, amíg lehet, de úgy tűnik ez az a pillanat, amikortól nem lehet. Így a következő intézkedéseket hoztuk, illetve az alábbiak vannak folyamatban.

Mint ahogy korábban is említettem:

1.         a Piros Iskolában már nem lesz oktatás, összevonjuk a lenti iskolával.

2.         Az iskolák és más intézményeink fűtési rendszerét egy többéves  futamidejű konstrukció keretében teljesen felújítjuk, korszerűsítjük, hogy alapvetően olcsóbbak legyenek a fűtési költségek.

3.         Az osztálylétszámokat és a tantárgyfelosztást úgy próbáljuk előkészíteni a 2004-2005-ös tanévre, melyekkel racionálisabban tudunk gazdálkodni.

4.         Néhány nem kötelező feladatról kénytelenek leszünk lemondani.

5.         Megkezdjük a környékbeli településeken a kapcsolatfelvételt annak érdekében, hogy bizonyos feladatokat közösen végezzünk el. Itt jónéhány olyan dolog van, amit mi tudunk végezni, hiszen nekünk a legjobb az infrastruktúránk és a szakmai hátterünk.

 

Ezeket tudtuk és tudjuk mi megtenni, amit viszont Önök tudnak megtenni az az, hogy megpróbáljuk a bevételi oldalt közösen növelni, mégpedig úgy, hogy Önök idehozzák a gyerekeiket.  Az iskolánk szakmai színvonala véleményem szerint igen jó, ha mégis vannak problémák, akkor azt kérném Önöktől az iskola vezetéssel egyetértésben, hogy beszéljük meg, mert lehet hogy csak félreértésről van szó, lehet hogy tudjuk úgy alakítani, hogy az a szülők elvárásának megfelelően  alakuljon. Csak tudni szeretnénk, hogy Önök hogyan szeretnék!

Csak egy példa számot említek, ez a 13 gyerek itt maradna Vaskúton, akkor a létszámunk elérné a 280 főt, ami alapján jogosultak lennénk a nemzetiségi kiegészítő kvóta igénybevételére, amely 3,5 millió többletbevételt jelentene. Ezzel a létszámmal azonban ettől elesünk.  Ezt eddig minden évben kaptuk, 1.000.000 -tól 8. millió forintig. Így minden egyéb változtatás nélkül is 3,5 millió forinthoz jutnánk, amely ha átszámítjuk 1,5 ember egy évi bére.

 

Könnyebb útja a racionalizálásnak ha többletbevételhez jutunk akár a helyi, akár a környékbeli települések diákjainak idecsábításával.

Minél jobbra sikerül növelni a bevételeinket, elsősorban létszám csökkenés megállításával, vagy  annak mérséklésével,  annál kevesebb kellemetlenséggel járó költségcsökkentési intézkedést kell megtennünk.

Kérem, hogy bízzanak az iskolában és kérem, hogy hozzák ide a gyerekeiket.

 

 

Tisztelt Szülők!

 

Amennyiben az iskolai nevelés, a jobb, hatékonyabb és színvonalasabb oktatás elősegítése érdekében,ha építő jellegű kritikájuk, javaslatuk, vagy tapasztalatuk van, azt név nélkül írják le,  és zárt borítékban adják le a Polgármesteri Hivatalban.

 

Kérem tegyék meg gyermekeik érdekében ezt a kis fáradságot ! Ígérjük döntéseink meghozatalánál a lehetőségekhez képest maximálisan figyelembe fogjuk venni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Idősek Otthona -          Pletykák és tények –

 

Az utóbbi időben sok híresztelés terjedt el arról, hogy az Idősek Otthona nem úgy épült meg, ahogy kellett volna, sok minden rossz, valami nem készült el, holott tervezve volt. Egyes kijelentések arról is szóltak, hogy az építkezésnek törvénytelen volt bizonyos része.Még olyan önkormányzati képviselő is volt,aki a lakógyűlésen tett a megszeppent lakók előtt,efféle kijelentéseket,emelkedett hangnemben. Az jó dolog, hogy ennyi pletyka, kritika van, mert foglalkoznak az emberek az eseménnyel, így legalább elérhetjük, hogy talán sokan megnézik, hogy miről van szó és meggyőződnek a valóságról, sőt  még segítik is az ügyfélkör hosszútávú kialakulását is,  hiszen a településnek létérdeke, hogy a megépült létesítmény kihasznált legyen.

Még majdnem teljes kihasználtság mellett is komoly terheket ró a működtetés az önkormányzatra,  ha nem tudjuk kihasználni, akkor pedig még nagyobbakat.

Kockáztattunk amikor megépítettük, kockáztattunk amikor működtetjük. De e nélkül elvesztettük volna a  lehetőséget. Nagyon nehezen  sikerült összeszedni az állami támogatás mellé szükséges pénzt, hogy mindent meg tudjunk valósítani és be tudjunk szerezni.

Nem véletlen, hogy volt olyan önkormányzat, aki nem vállalta, hogy bizonyos m2 ár alatt elkészíti  a költségvetését és ez alapján pályáz. Az akkori pályázatnak ugyanis igen kemény feltétele volt az, hogy 150.000 Ft-os m2 árat nem haladhatja meg a teljes bekerülési érték. Ebből valóban nehéz megépíteni, hiszen egy ilyen tipusú épületet  - funkciójából eredően -  az arra vonatkozó hatósági előírásokkal összhangban igen komolyan fel kell szerelni gépészettel és berendezésekkel.

Mi úgy gondoltuk, hogy egy ilyen kis településnek akkor van esélye megvalósítani, ha kockáztat, ha felvállalja, hogy sokkal több gondja és baja lesz a megvalósítás és a működtetés során, mintha ez a létesítmény nem volna. Végül is meg tudtuk valósítani és működik.

A kezdeti túljelentkezés kicsit alábbhagyott, így továbbra is várunk érdeklődőket. Jelentkezni akár az idősek otthona vezetőjénél  Antal Istvánnénál  a 79/572-080 telefonszámon, vagy a Polgármesteri Hivatalban Kubovics Istvánnénál 79/472-088 telefonszámon lehet.

Ennek az épületnek is az eredeti költségvetése 2001-es árakon közel 400 millió forint volt. Ezt többször kellett módosítani, hogy bele férjünk a pályázati feltételekbe, majd a kapott támogatásba férjünk bele, ezt követően korlátot jelent a közbeszerzési eljárás során kapott legalacsonyabb ár is. Az építés így összesen 250 millió forintba került.

A létesítmény legfontosabb műszaki paraméterei: Az intézmény közel 4000 m2-en fekszik, ebből 2100 m2 a beépített terület, közel 800 m2 a térburkolat és közel 300 m2 a parkfelület. A parkban virágok, dísznövények, szökőkút és díszvilágítás van.

Ebből ki lehet számolni, hogy a 2100 m2-es épület építési költsége park nélkül, udvar nélkül, minden nélkül nem érte el a 125.000 Ft-ot sem. Azzal együtt még annyit sem. Aki már építkezett mostanában, az tudja, hogy ez mire elég. Ehhez képest ez a beruházás egy tisztességes műszaki színvonalon valósult meg. Arról is beszéljünk, hogy mi az ami nem volt tervezve és nem volt kötelessége a kivitelezőnek, de mégis elkészült, csak röviden felsorolva:

-          parkosítás egyáltalán nem volt tervezve, mégis megvalósult,

-          díszvilágítás nem volt tervezve,

-          járdák nem voltak tervezve,

-          sima cserép helyett Bramac cserép került fel az épületre,

-          sima meszelt homlokzat helyett nemesvakolat került az épületre,

-          az étel előkészítő helyiségek mindenféle szükséges eszközzel, konyhabútor, tálalók lettek felszerelve,

-          az épület hátulját 80 cm-rel magasabbra építették, mint ahogy tervezve volt, elkerülendő hogy a legkritikusabb  belvíz helyzetben is probléma legyen valamikor is,

-          gázzsámoly került beépítésre, ami szintén nem volt tervezve,

-          apartmanok belső terében meszelés volt előírva, ezzel szemben műanyag festést alkalmaztunk,

-          hagyományos kazán  tervvel szemben egy teljesen automata 90 %-os hatékonyság feletti VISSMANN rendszer került kiépítésre,

-          kandalló került a közösségi helyiségbe.

 

Ami valóban nem valósult meg az, hogy az apartmanokba nem helyeztünk el 2 tálcás mosogatókat, mert mindenki egyedi bútorát hozta és semmi értelme nem volt annak, hogy betegyünk egy egyszerű mosogatót, ami aztán semelyik bútorba nem illeszkedik be. A mosogató egyébként nem volt kötelező kelléke a pályázati kiírásnak, a műszaki  leírásban és tervekben szerepelt.

A másik, klasszikusan többször emlegetett  probléma a csapadékvíz elvezetés.

Ez valóban nem a legtökéletesebb, de ahhoz képest hogy még parkosítás sem volt tervezve és az egész terület és annak környéke csapadékvíz elvezetését nyilván nem lehet egy ilyen beruházás keretén belül megoldani, egészen tűrhetően működik, kisebb hibákkal, melyeket  korrigálni fogunk,  vagy részben már korrigáltunk is.

Nagyobb eső esetén valóban előfordult, hogy a szennyvízgyűjtő aknába is került csapadékvíz. Ezt most már kiküszöböltük.

Az épület környéke egészen mélyen fekvő terület, a csapadékvíz elvezetését teljeskörűen  nem lehet megoldani e beruházás keretében. Az épület elvezetése jó,a környéké nem megoldott. A környékbeli  portákon van víz elsősorban, nem azért van mert mi odaépítettünk, hanem mert előtte is volt.

A kezdeti nehézségeket követően – ami még az engedélyezési eljárás lassúságában is megnyilvánult - az otthon elkezdett működni és kezd zökkenőmentessé válni a működése.

Mindenkinek van lehetősége meggyőződni, hogy milyen az épület,  hogy néz ki, kérem tegyék meg minél többen.

 

 

 

+++++++++++++++++++++

 

 

2004. Július 31-én településünk és az erdélyi Gyimesközéplok testvételepülési kapcsolata 10 éves évfordulóját ünnepeljük. Erre az alkalomra meghívtuk valamennyi testvértelepülésünket és egy teljes hétvégi programot szeretnénk szervezni, amelyre tisztelettel meghívunk minden vaskúti lakost.

A program vázlata:

·         Vendégek érkezése pénteki napon történik. Ezt követően vendégek elhelyezése a vendéglátóknál.

·         Szombat délelőtt szabad program.

·         Szombat délután 3 órakor a Templomkertben kezdődik a műsor, ahol fellépnek saját csoportjaink és a testvértelepülések kulturális csoportjai is.

·         20 órakor vendégek és vendéglátók közös vacsorája a sportcsarnokban.

·         21 órától utcabál a Művelődési Ház előtti parkolóban, majd tüzijáték.

·         Augusztus 1-én vasárnap 9 órakor szentmise, melyen a helyi plébános mellett remélhetőleg Schindler plébános úr és Szilveszter Imre Atya celebrál. Mise után fúvószenekari koncert.

-          11.30 órakor a községházán kerül sor a testvértelepülések megállapodásának ünnepélyes megerősítésére.

A részletes programokat plakátokon fogjuk közzétenni.

 

Tisztelt vaskútiak!

 

Remélem, hogy ez olyan program lesz, ami a település nagyobb részét megmozgatja.

Szeretnénk ha a meghívott vendégeink jó érzéssel mennének el innen. A szerteágazó testvértelepülési kapcsolataink  kapcsolattartási lehetőséget is jelentenek a lakosságnak. Kérem Önöket, hogy aki közösségi emberként szívesen résztvenne a rendezvény szervezésében, bonyolításában, segítse a munkánkat, mert mindenkire számítunk és mindenkinek tudunk feladatot adni. Matheisz János polgármestert (tel: 79/472-218, és Krix Rita képviselőt lehet keresni e témában.

 

Szeretettel várunk és fogadunk el felajánlásokat is azoktól, akik ezt szívesen megteszik. Gondolunk itt a több mint 300 fő vendéglátásához szükséges segítségre, (elsősorban bor, üdítő, savanyúság, vagy bár mi más).

Az idén nem szeretnénk korlátot szabni a vendéglátók részvételének sem, a szombat estére tervezett vacsoránál,  így azt minél olcsóbban szeretnénk megoldani, hiszen a lehetőségeink végesek.

 

A vacsorához szükséges pörköltet a következőképpen szeretnénk megoldani.

A nyersanyagot  beszerezzük,  bográcsban fogjuk megfőzni közel 300 főre oly módon, hogy több szakácsot szeretnénk felkérni a főzésre. Ez egyben egy lehetőség lenne hogy bizonyítsanak és elismerést szerezzenek. Meghirdetünk közöttük egy főzőversenyt, ahol mindenki valamilyen díjat kap, a győztes pedig az „Év legjobb vakúti szakácsa” címet kapja meg, a neki járó serleggel együtt.

 

Jelentkezőket várunk a fent leírt telefonszámon és címen. Tudjuk, hogy Vaskúton vannak igen jó szakácsok. Reméljük, hogy ők sem akarnak kimaradni ebből a nemes versenyből. Gondolunk itt ilyen nagyágyúkra mint Szöllősi Józsi, Németh Mihály,Nagy Józsi, Bárth Antal, Brigarszky István, Schöffer Antal, Benkovics János, hogy csak néhányat említsek a teljesség igénye nélkül. Nem szeretnénk semkit megsérteni, mert tudjuk hogy rajtuk kívül nagyon sok jó szakács van és elnézést kérünk ha valakit kihagytunk a felsorolásból.

 

 

 

++++++++++++++++++++++++

 

 

Játszótér, jegyző úr cikke! (Még hiányzik.)

 

Utána:

 

 

 

Tisztelettel várjuk a lakosság és elsősorban a kiskorú gyerekek szülei véleményét arról, hogy a Templom kertben lévő játszótér megfelelő helyen van-e. Több alkalommal kaptunk egyes emberektől jelzéseket, hogy helyeztessük el onnan a játszóteret. Ehhez kapcsolódott 4-5 szakhatósági feljelentés is. A játszóteret 20 évvel ezelőtt alakították ott ki, 2000-ben csak felújítottuk és kicsit átrendeztük. Meggyőződésünk szerint semmilyen veszélyt nem jelent a játszótér elhelyezkedése. Ahhoz, hogy a játszóteret arrébb tegyük szabályos építési engedély szükségeltetik, ami nem olcsó. Másrészt felborítaná a Templom-kert összképét. Továbbra is az a véleményünk, ha a lakosság jelentős része és különösen a szülők kérik az áthelyezést, akkor meg fogjuk tenni, egyébként nem áll szándékában az önkormányzatnak.

Várjuk ezzel kapcsolatos véleményüket. (Zárt borítékban, név nélkül a Polgármesteri Hivatalban.)

 

Ismét a vízről ! Ez évben is a május és június hónap csapadékosabb volt, így ha nem készülünk fel kellőképpen, akkor megint gondjaink lehetnek. A felkészülés vonatkozik az önkormányzatra is. A legfontosabb, hogy a levezető árkokat elkezdjük karbantartani, felkészíteni. Vannak olyan kritikus területek, amelyeket a szabálytalan, össze-vissza építés miatt nem lehetett tökéletesen megoldani, ott bizony elő fognak jönni hellyel-közzel a problémák. Az utóbbi időben különösen a tavalyi évben, miután nagy szárazság volt, mindenki elhanyagolta az árkok és csapadék elvezetők karbantartását.

Kérem, hogy erre mindenki figyeljen oda, természetesen  a problémákon próbálunk segíteni, de a legelső  lépés az kell hogy legyen mindenki részéről, hogy összhangban a helyi rendelettel először tegye rendbe és tartsa  rendben a saját utcafrontján lévő vízelvezető műveket, majd azután forduljon segítségért. Ha még mindig van mit csinálni, akkor természetesen meg fogjuk oldani.

Az utóbbi néhány hónapban elkeseredve vettem tudomásul mennyire  nem érdekli a lakosságot -  különösen az önkormányzati ingatlanban lakókat -  az utcafronton lévő árkok. A Szeremlei utcában például iszonyatos állapotokat tapasztaltunk, amikor elkezdtük az árkok karbantartási munkálatait. A legfurcsább jelenség az volt számomra, amikor az egyik ház előtt azt tapasztaltam, hogy az egész utcafront tökéletesen rendbe volt téve egészen az árokpart vonaláig, onnantól pedig mintha a Dél-Amerikai dzsungelba tévedtem volna.

Tisztelettel felhívom a figyelmet arra, hogy minden lakónak saját maga előtt kötelessége a közterületet is rendben tartani. Az önkormányzat három saját alkalmazottal rendelkezik, aki ilyen jellegű munkákat is tud végezni szükség esetén,  és kb. 15 fő közcélú munkással. Ennyi emberrel az egész települést rendbentartani nem lehet és nem is feladatunk.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

Egy köszönőlevélhez kapcsolódva!

Tisztelettel az önkormányzat nevében is szeretném megköszönni valamennyi résztvevőnek, aki  Pünkösd hétvégén önzetlenül segítséget nyújtott egy bajbajutott családnak. Valamennyiüket a jószándék és segítőkészség jellemezte. Persze azért vannak az ügynek olyan tanulságai is, amelyeket a legközelebbi alkalomra, ha lesz ilyen,  (reméljük hogy soha többet nem lesz) le kell szűrni az intézkedés rendje, szabályossága tekintetében. Ezt a  Képviselő-testület ülésén megbeszéltük és helyretettük.Bontási  engedély nélkül képviselői intézkedésre

ilyet máskor nem lehet megtenni.

 

+++++++++++++++++++++++++++++

 

 

 

Új óvoda

 

Bizonyára figyelemmel kísérték a testületi üléseken is, hogy élénk vita bontakozott ki, hogyan, milyen módon építsünk új óvodát. Úgy tűnik, hogy a foltozgatásnak, összevonásnak nem sok értelme van, itt is eljutunk odáig a gyermeklétszámban, hogy a 2 különálló épület 6 csoporttal nem tartható fenn, ugyanakkor nincs egy tisztességesen, hosszú távra megépített épületünk, amely hosszú távra megfelel a feltételeknek.

Volt egy Uniós pályázati kiírás, ami alapján 5 %-os önrész mellett pályázhattunk volna egy új óvoda építésére. Amíg mi azon vitatkoztunk hogyan, milyen módon, vagy hová építsük, megváltoztatták a pályázati kiírást és most már csak bővítésre, felújításra van lehetőség, így most annak a módját keressük hogyan tudnánk ebben résztvenni úgy, hogy a pályázati feltételeknek is megfeleljünk és hosszú távú végleges megoldást tudjunk megvalósítani.

 

Sajnos fontosak a gyors döntések, melyeknek időnként meg van az a veszélye is, hogy nem tudunk mindent alaposan átgondolni, viszont ha nem döntünk időben a feltételek pillanatok alatt megváltoznak és már el is vesznek az esélyek.

Az aggályoskodás részben érthető,hiszen nagy horderejű kérdésekről van szó,de lemaradni egy 95 %-os támogatási lehetőségről,öngyilkosság. Az eredeti alapötlet alapján, amelyet így részleteiben ráértünk volna kidolgozni, sikerült volna beadni a pályázatot, akkor a pályázat kiíróját a kiírás még 6 hónapig kötelezte volna.

 

 

Hulladéklerakó

 

A beruházás jelenleg is folyik. Az utolsó fázisa az építkezésnek nem készült el határidőre. A kivitelező csúszik vele. Az utóbbi időben megint  kezd egyesek által sláger témává válni a hulladék kérdése. Néhányan olyan véleményt fogalmaznak meg, hogy a településnek nincs ebből semmi haszna. Erre a következüket tudom elmondani:

 

Ha elkészül, akkor hosszú távon és biztonságosan megoldottuk Vaskút hulladék elhelyezését, nem úgy ahogy az a bátmonostori úton látható, amit természetesen rekultiválni fogunk.  12 embernek ad Vaskúton munkahelyet a működtető Kft és a telep megnyitásával ez a szám is nőhet. A település jelenleg mintegy 6-7 millió forintot szed be iparűzési adó és a Kft-nek elvégzett szolgáltatások, valamint visszaosztott kedvezmények révén.

 

A Bácsbokod-Baja úttól a lerakóig elkészült az új út és 2 éven belül befejeződik a Borkombináti út teljes felújítása is. Tény, hogy ennek az útnak az elsődleges funkciója a hulladékszállítás biztosítása, de nyitott közforgalmú út lesz, így használható más számára is.

 

Évente,  a hulladékgazdálkodásból származó bevételeinkből hozzájárulunk a vaskúti lakosok hulladékszállításához is, így Vaskúton jelenleg 3000 Ft a hulladékszállítási díj és nem 7000 Ft mint az összes többi településen.

 

Ha a lerakó el kezd működni, akkor hosszabb távon a bevételek lényegesen nagyobbak lehetnek. Jelenleg ideiglenesen Baján is van telephelye a Kft-nek, mindaddig amíg nem lesz teljesen használható állapotban az új létesítmény.

Ha a teljes tevékenység ide kerülhet, akkor többszöröse lehet az iparűzési adó a jelenleginek. Ez sajnos lassabban megy mint ahogy elképzeltük.

 

Mindezekre az elért előnyökre lehet azt mondani, hogy kevés, de azt, hogy nincsenek előnyök, sőt csak hátrányok vannak, az nem igaz. Azon dolgozunk, hogy minél több előnyt tudjunk kihozni a rendszerből. Világosan látni kell, hogy ez 29 település együttműködésével valósult meg, így nem lehet csak úgy gondolkodni, hogy nekünk mindent, másnak pedig semmit. Különben nincs együttműködés. Ha viszont nincs együttműködés, nem működik a rendszer és akkor tényleg nincs semmilyen előny.

 

Öt év alatt sok minden történt és néhány ponton eredeti elképzelésünket is kénytelenek voltunk megváltoztatni, de a lényeg nem változott. Én egyébként nem tartom sláger témának a hulladékot, és ha tehetem -  azon túl hogy Önöket tájékoztatom a végzett munkák állásáról -  nem is nagyon szokásom szóbahozni.

 

Ez év áprilisában jelent meg egy cikk, amelyet a Petőfi Népe is leközölt. Az interjút az Europress kérte a  március 6-i beruházás átadását követően, amit  nem én kezdeményeztem és bizony a megjelentetésben jó néhány pontatlanság szerepelt, amiért én nem vállalok felelősséget. Erre reagálva olvasói levélként a Vaskúti Zöld Föld Egyesület tagjai cikket jelentettek meg a Petőfi Népében.

    Néhány pontosítást az ott leírtakhoz  szembe állítanék:

-          az az állítás, hogy nem élvezünk semmilyen előnyt nem igaz, a fentebb leírtak miatt.

-           Az, hogy véd erdőt kell létesíteni a lerakó köré az igaz, de annyi pontosítással, hogy az már el is készült. Ez általában 50 m, a meglévő telekhatáron belül. 

-          A szelektív hulladék gyűjtés működik, még ha nem is problémamentesen, és én bizony azt tapasztaltam hogy a lakosság fogadókészsége meg van. Az a 4 színes gyűjtő edény 6x4 Vaskúton, és bizony rendszeresen meg szokott telni. A Kft. , amíg Vaskúton volt (Kossuth u. 138.)  külön konténerbe gyűjtött, és  a szelektíven gyűjtött hulladékot is így értékesítette tovább. A telep beindulásával a 4 frakciós szelektív gyűjtésen kívül további szelektív gyűjtés és válogatás fog még kint megtörténni. Nekem arról nincs információm, hogy a Kft jelenleg hogyan szállítja el, ha volt is olyan hogy egyben vitték el, az akkor maximum 1-2 alkalommal lehetett, és átmeneti időszakban kerülhetett rá sor, amikor a bajai telepre szállítottak.

-          Hogy mi minősül korszerűnek és mi korszerűtlennek ahhoz ismerni kellene a jelenlegi beruházásnak a részleteit és tudni kell hogy mit, hogyan fogunk majd a működés során válogatni, viszonthasznosítani, azt bármikor meg lehetett volna nézni.

Amit én nem értek, az a következő: Egy beruházást ellenőrző bizottságot hoztunk létre, még a beruházás megkezdésekor. Ebben a bizottságban állandó helyet kapott a Vaskúti Zöld Föld Egyesület  delegáltja, aki egyetlen-egyszer sem vett részt a bizottság munkájában. Lehet, hogy attól félt, hogy olyat lát, amit majd nem lehet elferdíteni? 

 

 

 

 

 

 

Parlagfű

 

A Bajai Komplex Kistérségi Társuláson keresztül a térség  önkormányzatai közös pályázatot nyújtottak be parlagfű irtási feladatok elvégzésére közmunkaprogram keretében, emberek alkalmazására. Ettől függetlenül is elkezdtük a parlagfű  mentesítést. Az önkormányzat a közterületeken és az önkormányzati területeken el fogja végezni. Viszont felhívjuk a figyelmet, hogy a lakosságnak ez ugyanúgy kötelessége.

 

 

 

Várhely, hármas dombok

 

Többszöri kérésünkre a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma végre elkezdte a védelembe vételi eljárást, ami alapján talán lesz reményünk részlegesen feltárni és kiépíteni e látványosság helyszínét.

 

 

 

Útépítések

 

Terveink szerint a Kun Béla utcától kezdődően a Török Ignác utca végéig szeretnénk utat építeni és a Bem József utcát szeretnénk felújítani. A pályázatok beadásra kerültek. Annak függvényében, hogy mit fogunk nyerni dől el, hogy meddig tudjuk megépíteni.

 

 

 

 Olvasói levelek:

 

A falugyűlés folytatása, vagy ami kimaradt  

A legutóbbi falugyűlésen Szűcs László felszólalt, hogy bizonyos utcaneveket (Kun Béla u. Szalvay u.  stb) mikor változtatják meg, és  a testület foglalkozik-e új utcanevek létrehozásával?

Ehhez a felvetéshez csatlakoztam én is, tudva,  kik voltak a fent említett névadók, majd hozzátettem az aktuális kérdést: e témában mikor lesz  Vaskúton rendszerváltozás.

Kérdésünkre Tapodi Gábor képviselő úr és Mihályi Pál képviselő úr válaszolt oly módon, hogy elvették a válaszadás jogát a polgármester úrtól.  A falugyűlést vezető jegyző úr az elején azt mondta, a feltett kérdésekre a polgármester úr fog válaszolni.

Tapodi képviselő úr azt mondta tudjuk e azt, hogy az utca névváltoztatás milyen sok herce-hurcával jár, például személyi igazolványban a lakhely változtatás átírása, de kiemelte a postások munkájában is  a változtatást, hiszen ha egy levél új címre érkezik, akkor  megtalálja- e a postás a címzettet?

Tisztelt képviselő úr!  Annak idején, amikor  Petrich Ede bácsi  volt a postás a két lányával (Mári és Kati)  megkérdezte-e őket valaki, hogy a fent említett utcákban megtalálják-e a címzettet illetve az utcát? Képviselő úr, ennyire nem kellene a mai postások képességeit korlátoltan látni, én biztos vagyok benne, hogy a levél eljutna a címzetthez.

Én a névváltoztatásra még azt mondtam a fent említett utcaneveket bizonyos történelmi nevekhez, nagyjainkra lehetne változtatni, arra gondoltam volt egy Kraul Antal nevű fúvószenekari karnagya a községnek, vagy prof.Dr.Flach Pál aki Münchenben élt  és halt meg, és aki a Vaskút története c. könyvet megírta.

Mihályi Pál képviselő úr azt válaszolta nekem (szintén elvéve a válaszadás jogát a polgármester úrtól) hogy a legújabb közvélemény kutatások szerint Kádár János volt a harmadik legnépszerűbb ember az országban. Még azt is mondta, tudom-e hogy ez az utcanévváltoztatás mennyi pénzbe kerül? De ha én ezt vállalom, akkor semmi akadálya, meg lehet csinálni.

Nem kaptam már szót, ezért reagálok ezúton a képviselő urak általi érvekre.

A személyi igazolványban semminemű változásra nem kerül sor: a helyi önkormányzatnál bejelenti az illető a lakcímváltozást, elküldik a Belügyminisztériumba, majd a helyi önkormányzatnál átveheti az illető az új lakcímkártyáját (ingyen és bérmentesen) !

Mihályi képviselő úrtól kérdezem: milyen forrásból és ki a szerzője az említett legújabb közvéleménykutatásnak.

Polgármester úr beszámolójában szólt arról, milyen nehezen indult meg az érdemi munka a testületi üléseken. A fent említett képviselői válaszokból már értem miért volt szükség „csonka”  testületi üléseket tartani Tapodi Gábor képviselő úr lakásán.

Tisztelt képviselő Hölgyek, Urak! Kérem Önöket, hogy néha nézzenek a tükörbe, azért kérem Önöket erre, mert az önkormányzati választások óta néhányukon 180 fokos változást látok. Akinek nem inge ne vegye magára! Ne feledjék Önöket mi választottuk! Kérem Önöket legyenek  toleránsak, kompromisszum készek egymással és a polgármester úrral, dolgozzanak azon, hogy a községnek, az itt élő embereknek szebb és jobb életfeltételük legyen, találja meg mindenki a számítását, szeressünk ebben a községben élni.

 

Tisztelettel:             Kling Keresztély   

+++++++++++++++++++++++++++

 

Játszó – tériszony

Figyelemfelkeltő írás

 

Az elektroszmog hatásairól keveset tudunk. A szülő nyugodt szívvel engedi el gyermekét azzal a tudattal, hogy a község játszóterein biztonságban van.

Van egy játszótér a templom téren, ahol a fém játékokat a 20 KV-os (20.000 V-os) elektromos hálózat alá telepítették. Ez 2000-ben történt a játszótér építésekor. Nem kértek szakvéleményt. Valaki rámutatott egy pontra, hogy itt legyen a játszótér, s oda tették.

A 2004-es falugyűlésen kérdéssel fordultam a község vezetőihez, hogy tervezik-e a játékok áthelyezését a gyermekek biztonsága érdekében.

A polgármester úrtól azt a választ kaptam, hogy az áramszolgáltató a 20 KV-os hálózatot a föld alá helyezi.

Sajnos ez nem fedi a valóságot, mivel a Démász Rt-vel folytatott levelezésből más derül ki. Idézet a levélből, amit a főmérnök úr írt alá:

„Igaz, hogy ez a hálózat közvetlen életveszélyt nem jelent, de a 20 KV-os vezeték biztonsági övezete nem ideális hely a játszótér számára. Ezért javasoljuk, hogy ha lehetőség van a játékok áthelyezésére, azt megtenni szíveskedjenek az esetleges baleseti kockázatok csökkentése miatt.”

A gyermekek biztonságáért a játszóteret üzemeltetőn kívül a szülő is felel, ezt állítja az Energetikai és Energiabiztonságtechnikai Felügyelet.

Idézet: „A szülőknek tudniuk kell, hogy hol játszik a gyerek. A játékra megengedett terepet nemcsak abból a szempontból kell megvizsgálni, hogy van-e ott autóforgalom, hanem abból is, hogy van-e ott villamos vezeték. Ne engedjük a gyerekeket villamos vezeték közelében játszani.”

Az áram közvetett hatásairól dr.Demeter Jolán a Magyar Rákellenes Liga elnökhelyettese a következőket mondta: „Az elektroszmogról – például a magasfeszültségű vezetékek, transzformátorok környékéről – még nem derült ki, hogy egyértelműen rákkeltő hatásuk lenne, de egyéb egészségügyi problémákat már bizonyítottan okoznak.”

„Hajózni szükséges – élni nem” – mondták a régi rómaiak. Könnyű lenne ennek mintájára ma azt mondani. Játszani kell és ez balesetekkel jár. Hogy ez ne így legyen, ezért íródtak a fenti sorok.

Tudom, hogy a községben sok fontos dolgot kellene megoldani, de úgy gondolom, hogy a gyermekek biztonságánál nincs fontosabb

Tisztelettel:                                  Grünfelder János  

 

 

 

 

 

 

Köszönőlevél      

                                                                                                                                           

 

 

Mára már mindenki tudja mi volt az idei Pünkösd eseménye. Összedőlt a főúton levő házunk lakatlan része, Ott álltunk hajnalban a lerogyott épület előtt és nem tudtunk mit tegyünk, kihez forduljunk. Aztán néhány perc múlva jött a segítség. Még egyszer szeretnénk mindenkinek köszönetet mondani, akik eljöttek és felcserélve az ünnep óráit a munkára, segítettek.

Soha nem tapasztaltunk ekkora összefogást, ami itt azon a hétvégén volt. A magunk módján ünnepeltünk: a szeretetet, az emberséget és az összefogást, ami minket körülvett. Hiszen 3 és fél éve vagyunk vaskútiak, az emberek többsége idegen volt. De ők a bajt látták és segíteni jöttek.

Köszönet a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak, a Polgármesternek,  képviselőknek, szakembereknek, rom eltakarítóknak, fuvarosoknak, szomszédoknak, családtagoknak és a  barátoknak, minden ismeretlen embernek, akik látva, hogy bajban vagyunk, szó nélkül segítettek.

Szép lassan újra rendbe jön minden. De újra és újra örömmel tölt el a tudat, hogy vannak még jó emberek a földön és addig lesz jó a világ, míg segítünk egymáson.

 

 

                                          Tisztelettel:

                    

                                                       Keresztes család                                                                        

                                                       Vaskút,Kossuth u.                                                                      

 

 

 

A vén cigány                               

Falu végén élt egy cigány      

Csont és bőr volt igen sovány,

Reggeltől estig muzsikált,

S hangszerével koldulni járt.

 

Szerettem az öreg cigányt

Szánalmam volt élte iránt,

Otthona szegénynek nem volt

Csak a hangszer, mellyel dalolt.

 

Tavasszal halt meg a cigány,

Élete volt igen silány,

Holta után örökké él,

Mert szívemben mindig zenél.

 

Ami nem volt soha leírva

Húrjai elmondták sírva,  

Miért kell ennek így lenni?

Hinni kell és nevelni.

 

 

                          MÁRTON FERENC 

 

 

Idősek klubja népszerűsítő cikk (Várhegyi Éva)   Alkalmazkodunk az Önök igényeihez.Vaskúton – mint általában a falvakban – nem igénylik az emberek az egész napos programot. Minden szolgáltatásunkkal állunk rendelkezésükre, ha valamelyik rész-szolgáltatás iránt merül fel igény, azt is kielégítjük. Az utóbbi időben különböző véleményeket lehetett hallani az új intézményről, volt egyfajta ellenpropaganda is, voltak alaptalan állítások is, mindebből  következik : egy módon lehet meggyőződni a valóságról, ha megnézzük miről van szó, részt veszünk egy-két foglalkozáson, programon és ha tetszik, klubtagok is lehetünk. A Klub nyitott minden idős felé, akit csak a kíváncsiság vezet. Feladatunk, hogy megfeleljünk a legalapvetőbb törvényi előírásoknak, s ugyanakkor olyan szolgáltatást tudjunk nyújtani, amit  Önök igénybe is vesznek. Mert vannak alapvető szabályok, amelyeket be kell tartani, van egy jogalkotói szándék, amelyben látszik az a törekvés, hogy szeretne az Idősek Klubjában egész napos programokat biztosítani a klubtagoknak. Ugyanakkor van egy tényleges igény a klubtagok részéről, a kettőt össze kell hangolni úgy, hogy a kialakult szokásoknak és igényeknek is megfeleljünk és az alapvető előírásoknak is eleget tegyünk. Ez nem is olyan könnyű feladat. Az Önkormányzat érdeke, hogy ellássuk a feladatot, lehetőleg minden elvárásnak megfelelelően, ezt pedig lehet mereven értelmezni, hogy a klubtagoknak reggeltől-estig ott kell lennie. Egyesek arra hivatkoznak, hogy törvénytelen a  működés mondván, hogy nem mindenki tartózkodik bent egész nap a Klubban. Ez valóban így van, de ettől a működés még nem törvénytelen. Szőrszálakat lehet hasogatni, de tudomásul kell venni, hogy a való élet és a valós igények olyanok, amilyenek. Ha mereven ragaszkodunk ahhoz, hogy minden tag reggeltől estig ott legyen, akkor be kell fejezni a tevékenységet és fel kell számolni, ami 6 ember munkahelyét jelentené és azon idősek szenvednének sérelmet, akik bizony igénybe veszik a szolgáltatásainkat. Arról nem is beszélve, hogy az idősekről való gondoskodás kötelező önkormányzati feladat.     

Fontos dolog,hogy a fenntartó időnként ellenőrizze a fenntartásában lévő intézményeket, azonban ennek van egy törvényben szabályozott módja.Az nem ellenőrzés, ha két önkormányzati képviselő önhatalmúlag megjelenik pl. az Idősek Klubjában és papírokat kezd vizsgálgatni, mindenféle bizottsági és testületi felhatalmazás nélkül. Mert ez történt 2004.junius 23-án, a Polgármester külföldi távolléte alatt.