lord Creative Commons License 2004.08.17 0 0 2282

Igen, bizonyos Nagypapi így írt augusztus 12-én a meteoland.hu gombászati fórumán:

 

"Nyolc napos csavargás után múlt csütörtökön jöttünk meg a Zemplénből, tele élményekkel és mindenféle friss/szárított gyönyörűségekkel. Az időzítés tökéletes volt, egy nappal odaérkezésünk előtt szűntek meg a tartós esők, amiket Met megjövendölt.
Mogyoróskán táboroztunk, innen csatangoltunk naponta szerteszét. Pöfeteg minden nap akadt szedésre érdemes, a max. egy 15 cm nagyságú volt. Második nap a regéci várhegy megmászása után lekanyarodtunk egy ’gombagyanús’ bükkelegyes tölgyesbe, itt vargánya, sötét trombitabomba (sok!) és néhány róka volt a fogás. Később módszeresen átfésültük ezt a részt, akkor annyi rókát találtunk, hogy egy részét felkínáltuk szállásadó gazdánknak.
A 85 lelkes faluban ma már kevesen gombásznak, Hegedűs Mihály bácsi szerint – akivel egy reggeli ’rókázás’ során ismerkedtünk meg – 10-15 éve itt annyi volt a rókagomba, hogy üstökben abálták, és tették el sós lében. A gyűjtőktől a pétervásárai Gombász Bt vásárolja fel a gombákat, hívásra házhoz jönnek. Jelenleg a róka, vargánya és tinóru gombák kilójáért egységesen 800 Ft-ot fizetnek Sok érdestönkű tinórut találtunk, a helyiek ezt kozárkának mondják. Szép mezei csiperkéket is szedtünk a falu legelőjén, - először láttam boszorkánygyűrűben nőni - ezt errefelé nem szeretik, mert macerás hámozni, de szedik és eszik a keserű tejelőgombát amit egy pár percig forró vízben abálnak, és csak utána sütik-főzik. Érdekes, hogy ugyan így járnak el a róka és tinóru fajokkal is. A nagy vargányaeső egy irtáson települt viszonylag fiatal gyertános-tölgyes sarjerdőben szakadt ránk ráadásul az északkeleti oldalon (!) kb. 4 kg-ot sikerült szednünk úgy, hogy az egészen kis fejeket otthagytuk. Egy része roston végezte ünnepi ebéd gyanánt, a többit felfűztük szárítani. Természetesen a trombitagombák, és egy kevés mezei szegfűgomba is szárítva érkezett haza.
Találtunk még júdásfüle gombát, egy fiatal császárgombát, és két erdei szömörcsögtojást is, de senki nem tudta megmondani, hogy kell elkészíteni.
Gyilkos galócát semerre sem látunk.
Más: Nagy-Milic környékén most érik a szamóca és az erdei málna, ami kicsit savanykásabb a termesztettnél, de jóval zamatosabb. Herbáriákból kétféle menta, citromillatú kakukkfű és kereklevelű bojtorján került, téli estéken finom teája emlékeztet majd ezekre a szép napokra.

Ja! és még találtunk rózsaszín és sárga korallgombát is, az előbbit őzpörköltbe főzve kóstoltuk meg, egyáltalán nem rontott az ízén..."
 

 

http://www.meteoland.hu/gombaszat.htm

 

 

Előzmény: andreja (2281)