vrobee Creative Commons License 2004.08.13 0 0 44
Kedves LvT!

Koszonom a valaszt. Lenyugoz alapossagod, es altalaban meggyoznek az analogiaid, de most nem teljesen. Meg kulonben is, vegre egy erdekes tema! :-)
A kesztyu etimologiajat szinten koszonom, erdekes!

Szoval:

Látható tehát, hogy ekkor már személyek dehonesztáló megnevezése volt, annak ellenére, hogy morfológiája még intakt és traszparens.

Lehet, hogy nem fejeztem ki magamat vilagosan.
Lehetett felolem az eredeti (nemet) jelentes is emberre vonatkozo dehonesztalo. Mondunk ilyeneket, hogy 'csibeszar vagy', meg 'faszfej'... Es ismerek olyan iget is, hogy valakit '(le)kutyapicsaz'. (Ez orizheti az eredeti jelentest tukorforditasban?)
Nade a huncut ma nem ezt jelenti, hanem sokkal szelidebb -- kb. azt, hogy 'kope', 'rosszcsont'.

A fenti idezet csak azt bizonyitja, hogy a magyar nyelv, VAGY csokonai szamara transzparens volt, vagy nem sokkal elotte meg az volt. De kerdes, hogy csokonai milyen (mennyire eros) ertelemben hasznalta, ez nekem a versbol nem nagyon jon le.

Ha az eredeti ertelemben, akkor (34)-em akar helytallo is lehet. Ha a maihoz kozelebbi ertelemben, akkor (34)-em teves, es automatikusan eletbe lep a (30) :-))) , tehat hogy a tobbseg nem tudott nemetul, es annak nem volt analizalhato az eredeti forma sem, igy nem csoda, hogy eltorzult.

A vazze es tarsairol:
OK, a baszd meg > baszdmeg > bazmeg > bazze > vazze sor legvege nem konnyen analizalhato. De a sor elso tagjai mindenkeppen, es a mai napig is hasznalatosak. A bazmeg / baszki is igazabol a baszd meg / baszd ki kiejtett, hangsulytalan valtozata - szvsz. egyszeruen feloldodik a massalhangzo-torlodas, ahogy a 'Ha' mos nezmeg, hogy nezee ki' mondatban. (Avagy : a 'baszd ki a kukaba', es a 'ne legyel ma kocsog, baszki' kozt en nem erzek nagy ejtesbeli kulonbseget)
A kulonbseg csak az, hogy ezeket a szavakat nem szivesen irjuk le eredeti formajukban (tabuszavak). Szoval ahhoz, hogy egy karomkodas torzult alakja rogzuljon, nem feltetlenul szukseges szvsz. az eredeti szo kiveszese.
Konnyen el tudom kepzelni pl., hogy a lofat egy ilyen eufemizalt forma...

Tehat ha a mai magyarbol hirtelen eltunne a baszik ige, akkor lehet, hogy a kotoszavunk mar csak a bazze/vazze lenne, de amig benne van, addig a bazmegbe mindenki belelatja, es ez fenntartja ezt a format is.
Vagyis azt is el tudom kepzelni, hogy a huncut eufemizalt forma mellett a hundszfut/huncfut is eleldegelt egy darabig nemetul ertok koreben, es kiveszesenek oka egyszeruen az volt, hogy magyarul nem jelent semmi tobbet, mint az egyszerubb huncut.
Előzmény: LvT (35)