Kitty Creative Commons License 2004.08.08 0 0 10242

Sziasztok!

Tegnap jöttünk meg a gyönyörű Bol-ról (Brac). Már többször jártam Horvátországban, de ilyen jó még sehol sem volt. Lefele hatalmas dugókban szívtunk órákon át (Bosiljevo2 fizetőkapunál, Mala Kapela, Brinje-i autópályafelhajtó, Sibenik, kompkikötő előtti utcák). Úgy terveztük, hogy 9-re érünk Splitbe, a kompkikötőbe, ehhez képest 3-ra sikerült. A második kompra sikerült feljutni, innentől kezdve a hullafáradtságtól eltekintve semmiféle gond nem volt. Interneten (www.bol.hr) foglaltunk szállást, az Bol-i irodában borzasztóan korrektek voltak, a gazdaricával is szót lehetett érteni. A tengertől mindössze egy házsor választotta el az utcánktól, a 'centar' 3-4 perc gyaloglásra volt.  Ez volt az első olyan hely Ho-ban, ahol a vizitaxis és a piaci kofa is jól beszélt valamilyen idegen nyelvet. A Zlatni Rat-ra először kisvonattal próbáltunk meg kijutni (5 kn), majd miután elegünk lett a feljutásért vívott közelharcból, vizitaxira váltottunk, ami ugyanennyiért vitt ki a strandra. A strand méltó hírnevéhez. A földnyelv északi részén felfele gyönyörű kis homokos-kavicsos, pár személyes öblécskék vannak, kár, hogy csak utolsó nap fedeztük fel őket.  A strandon nagyon korrekt étterem van, ami nem használja ki a monopolhelyzetét és nincsenek csillagászari árak (nagy pizzaszelet 12 kn, makréla+sültkrumpli v. csevapcsicsa 30kn - a kisvonaton kapott jegyet felmutatva 10% kedvezmény mindenből). Az esti hangulat igazi mediterrán, sülthal-illat, élőzene, kivilágított kikötő, hangulatos éttermek és kávézók, megfizethető árak. A város Zlatni Rat-tal ellentétes oldalán 3 kisebb, hangulatos strand van, a legszebb egya kolostor aljában fekszik, itt melegebb a víz és nagyon szép darabokkal bővítettem a Brac-i márványkavics-gyűjteményemet. A legnagyobb gond az volt, hogy kevés volt az egy hét. Egy biztos: jövőre semmilyen kaját nem fogunk vinni. Isteni péksütiket lehet reggelizni (éljen a sajtos burek + tej), ebéd a strandon, vacsi a városban. Kiszámoltuk, hogy pénzben alig drágább valamivel, és legalább nem kell bevásárolni, cipekedni, fözni, mosogatni. Egyetlen magunkkal vitt kajának vettük hasznát: 7days croissant és strudel.

Egy jó tanács: kerüljétek el a Moby Dick pizzériát, egy óra alatt sütik meg a pizzát, fél óra alatt hozzák ki az italt, a számlát, borzasztó, viszont pazar a kilátás.

Hazafele a harmadik kompra jutottunk fel, majd következett egy órás Sibenik-i vánszorgás és fél órás újabb vánszorgás után a Lucko-i fizetőkapunál. Ezt és a jó nagy esőt leszámítva nagyon jól lehetett haladni.

Tanulság: legközelebb nem szombaton utazunk, az biztos (hacsak nem fezetnek be matricarendszert).

 

Jó nyaralást mindenkinek!