magnum56 Creative Commons License 2004.07.30 0 0 1679

Kedves emp !

 

"általad leírt jelenség az ingaórákkal nem relativisztikus" - mondod.

 

Ezek szerint vannak relativisztikus órafajták (pl: atomóra), és vannak nem relativisztikus órafajtál (pl: ingaóra). Én nem emlékszem, hogy a relativitáselmélet ilyen megkülönböztetést tenne. Ott mindik az ÓRÁK viselkedéséről van szó.

 

Nem tudom mennyire vagy tisztában vele, de az órák ritmusát kétféle relativisztikus hatás befolyásolja a relativitáselmélet szerint.

 

1. A sebességből származó óralelassulás (spec.rel.). Ha egy űrhajó nagy sebességgel száguld, akkor ebben Einstein szerint lelassulnak az órák az ismert gyökös képlet szerint. t=t0 / sqrt(1- v2/c2). De itt sem tiszta, hogy a v sebesség mihez képest értendő.

 

2. A gravitációból származó ritmusváltozása az óráknak (ált.rel.).  Erős gravitációs mezőben az órák járása lelassul. Gyengébb gravitációs mezőben (pl: a Holdon) az órák járása felgyorsul, Einstein szerint.  A képlet:   nű= nű0 * (1+ FÍ/c2)      nű  és FÍ görög betűk, nű0  az óra eredeti ritmusa, nű a megváltozott ritmus, FÍ pedig a gavitációs potenciálkülönbség a kér óra  között.  (a képlet Einstein népszerűsítő könyvéből való, 120. oldal)

 

Mindkét eset vonatkozik MINDEN órára függetlenül az óra tipusától. Sőt Einstein szerint az emberekre is vonatkozik, hiszen a gyorsan száguldó űrhajóban az űrhajós lasabban öregszik, és egy fekete lyuk közelében is lasabban öregszenek az emberek.

 

Én a második esetről beszéltem, a gravitációs potenciálkülönbségből származó relativisztikus hatásról. De a tapasztalat egyértelműen azt mutatja, hogy az ingaóra nem engedelmeskedik a relativitáselméletnek. Einstein képlete szerint ugyanis GYORSULNIA kellene a Holdon. A tapasztalat szerint pedig LASSUL.

 

 

Előzmény: emp (1676)