Epaminondas Creative Commons License 2004.07.18 0 0 183

Helló !

 

Iszaak Babel : Lovashadsereg

 

Egy kötet mely 1926-ban jelent meg először és elolvasván csodálkozhat mindenki....vajon a sztálini Szovjetunióban létezett cenzúra ? Miért gyűlölködött 1973-ban kiadott memoárjában Sz. M. Bugyonnij az 1. lovashadsereg volt parancsnoka, a már több évtizede halott íróra ? És mi késztette a neves katonatisztet nyilvános polemizálásra a Lovashadsereg kapcsán ?

Amíg M. Gorkij élt, tanítványát Babelt nem bántották, végül a 30-as évek végén a törvénytelen perek áldozata vált.

Ennyit a történelmi háttérről.

Babel műve egy novellafüzér, közös hátterek és ismételten felbukkanó állandó alakok teszik egységessé. A háttér, az orosz polgárháború keretében zajló lengyelországi hadjárat, amelyben az 1. lovashadsereg is részt vett, így a pápaszemes értelmiségi, érzékeny és zsidó Babel előtt elképesztő erővel bontakozik ki a közönyös erőszak. Babel szépíró, egyetlen odavetett mondattal már hangulatot teremt. Szereplői mindennapi emberek, huncutkodó kozákok, akik még a hadosztályparancsnokuk feje alól is ellopják a csizmáját, tehetségtelen tisztek, akik azért értenek a nép nyelvén, helyi lelkészek, akikhez mindig fűződik hol tragikus, hol irónikus anekdóta, harcokban résztvevő dühös, kegyetlen, bajtársias, emberi, egyszerű katonák...stb. Ezek a népi motívumok végigkísérik a művet.

Babel remekműve valójában egy iszonyú gyilkos gúnyrajz (Gedáli-a mesebeli Internacionálé megalapítója-elment a zsinagógába imádkozni.), de egy szomorú gúnyrajz. A szerencsétlen leöldösött emberek hullaszaga nem engedi, hogy nevessünk rajta.

Bugyonnij memoárjában ajánlja Visnyevszkij Első lovashadsereg című színtiszta igazságot tartalmazó könyvét. Mi van ma ?

Visnyevszkij a múlt egy jelentéktelen darabja, Iszaak Babel, a világirodalom része.