Bellcanto Creative Commons License 2004.06.17 0 0 19348
Hadd ellenkezzek egy kicsit. Nálam is hasonló párosítás ment eredetileg (pontosabban 2 aqarelle + 1 fluora). Ugyanezt tapasztaltam, amit Benőbéka is említett. Akkor nekem a lett a csövek alatt jávai mohás szűrőm, így az leárnyékolt a fluorát az egyik oldalon. Ekkor az az oldla szépen visszazöldült, a másik továbbra is "égette" a növényeket. Aztán a fluorat teljesen leállítottam, akkor a másik oldalon is zöldültek a növények egy kicsit, de még mindig nem tökéletes. Egyébként az aquarelle-fluora párosítás állítólag nem is olyan jó,mert mindkettő növényes cső, a színvisszaadásuk viszont nem túl jó (az aquarelle 80-as, a fluora sokkal rosszabb. Az éles fény nálam is jellemző volt, pedig 200 literre volt kb 76 W, és 50 cm-es a vízoszlop.

Benőbéka:
Viszont ha meghagyod a sok békalencsét a tetején, az elég jól meg tudja szűrni a fényt, hogy a növényeidet ne bántsa (legalábbis nálam sokat segített :-)) ), ráadásul a fény is természetesebb lesz alatta :-)
Az izzóval csak az a gond, hogy rossz a hatásfoka (túl sok hőt termel, ami nyáron nem feltétlenülelőnyös), valamint a fénye túlságosan koncentrált, így valamivel szét érdemes szétszórni a fényt, ohyg egyenletesebb legyen a megvilágításd
az izzós megvilágításnál nálunk is őrülten nő pl a kagylótutaj, ami a fénycsőves világításnál alig marad meg.

Előzmény: fwolfy (19345)