Mijo Creative Commons License 2004.05.11 0 0 71

"Az Atkins-diéta veszélyei

ELLE
2004. március 21., vasárnap 9:38

Akar úgy kinézni, mint Renée Zellweger jobb napjaiban vagy Geri Halliwell fénykorában? A kérdésre nők milliói válaszolnak igennel, és követik lelkesen a sztárok kedvenc Atkins-diétáját. Holott ezzel súlyosan károsítják egészségüket, sőt, az életüket is kockára teszik - figyelmeztetnek az orvosok.

A "hollywoodi boldogságdiéta" néven is emlegetett súlycsökkentő módszer nem újkeletű találmány, hiszen Robert Atkins 1972-ben dobta piacra első könyvét. A magazinok mégis mostanában teltek meg a húst hússal evő sztárokról szóló hírekkel, jelezve, hogy a mérleg ellen vívott Atkins-féle harc reneszánszát éli. A módszer rajongótábora világszerte húszmilliósra tehető, olyan hírességekkel, mint Julia Roberts, Victoria Beckham, Matthew Perry, Geri Halliwell és Minnie Driver. Na és persze a cég reklámjának is tekinthető Renée Zellweger, aki a hírek szerint ennek a diétának a segítségével szabadult meg azoktól a fölös kilóktól, amelyeket Bridget Jones bőrébe bújva kellett magára szednie.

Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy az Atkins-diéta a legvitatottabb fogyókúrás módszerek közé tartozik. Az interneten ma már külön honlapok foglalkoznak dr. Atkins teóriájának veszélyeivel, tanulmányok sora értekezik a kúra árnyoldalairól, az előírásokba belebetegedett emberek közül jó néhányan még arra is hajlandók, hogy az érdeklődőknek személyesen meséljék el keserves tapasztalataikat. Újságcikkek emlegetik a halálos áldozatokat, például annak a 16 éves kislánynak az esetét, akinek a szíve bizonyítottan a diéta miatt állt meg. Hogy az ellenzők nem beszélnek a levegőbe, arra maga a doktor szolgáltatta a legszomorúbb, ugyanakkor legnyomósabb bizonyítékot, amikor nemrégiben (étrendjétől feltehetőleg egyáltalán nem függetlenül) szívrohamot kapott és meghalt.

A néhai Robert Atkins fogyókúrás módszerének alapszabálya lényegében annyi, hogy az étrendben nagy mennyiségű fehérje, viszont annál kevesebb (az első hetekben mindössze napi húsz gramm) szénhidrát szerepelhet. Ez utóbbi tápanyagok ugyanis glukózzá (azaz cukorrá) alakulnak át az emésztés során. A szervezet a glukózt energianyerésre használja fel, a fölösleget pedig csinos zsírpárnák formájában raktározza el. Ha tehát - így az amerikai orvos - megvonjuk szervezetünktől a glukózt, az kénytelen lesz felhasználni saját zsírtartalékait, azaz lényegében önmagát falja fel. E gondolattól bátorítva az Atkins-hívek búcsút mondanak a kenyérnek, péksüteménynek, tésztának, krumplinak, rizsnek, sőt a tejnek és a gyümölcsök többségének is, miközben szalonnával eszik a csirkemájat és tojással a marhahúst.

Mielőtt azonban ész nélkül rohannánk a henteshez, érdemes végiggondolnunk, mi mindent teszünk kockára csak azért, hogy beleférjünk a 36-os ruhákba. Az első kellemetlenségek már néhány napon belül jelentkeznek, kínzó székrekedés és rossz szagú lehelet formájában. Ez utóbbi az egyébként csak kezeletlen cukorbaj és tartós éhezés esetén jelentkező anyagcsere-változás, az úgynevezett ketózis következménye.

A rossz szájszag és a székrekedés azonban elhanyagolható kellemetlenség a hosszabb távon jelentkező egészségkárosodások mellett. Itt van mindjárt a csontritkulás: a magas fehérjebevitel hatására egyfelől megnő a vizelettel kiürülő kalcium mennyisége, másfelől a csontokból is kiválasztódik a kalcium, hogy megakadályozza a szervezet elsavasodását. Egy amerikai tanulmány adatai szerint az Atkins-diéta hatására a megszokott értéknél akár 65 százalékkal is magasabb lehet a kalciumvesztés szintje, így gondolható, mennyire megemelkedik a csonttörés rizikója.

Hasonlóan nagy a szívbetegségek kialakulásának esélye is. A fehérjében gazdag diétában ugyanis rendkívül sok koleszterin és telített zsírsav található, amelyek elősegítik az érelmeszesedés és ezzel a szívinfarktus kialakulását. A kevés zöldség-gyümölcs miatt a diétázó nem jut hozzá a szükséges sejtvédő antioxidánsokhoz sem, ami a szívbajokon kívül a vastag- és végbélrák kockázatát is növeli. Ezek a leggyakoribb rosszindulatú daganatok közé tartoznak, és kifejlődésük veszélyét jelentősen megnöveli a nagy mennyiségű hús, főként vörös hús fogyasztása.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek nemigen törődnek a hosszú távon jelentkező veszélyekkel, ha egy fogyókúra villámgyors eredménnyel kecsegteti őket. Kritikusai szerint azonban az amerikai orvos nem csak kockára teszi követői egészségét, hanem nekik tett ígéreteit sem tartja be. Sokan azért válnak a diéta rabjaivá, mert kezdetben valóban drámai a fogyás. Ez azonban - így a szakemberek - nem a zsírok, hanem a víz gyors távozásával magyarázható. A fogyás másik magyarázata, hogy tilalmi listára kerül egy sor ennivaló és élelmiszercsoport a gyümölcsöktől a kenyéren át a tejtermékekig. Ez eleve csökkenti a napi kalóriabevitelt, márpedig minden eredményes fogyókúra alapja az, hogy a felhasznált energiának meg kell haladnia a bevitt energiát. Az Atkins-diéta tehát egyszerűen csökkentett kalóriatartalmú étrend, álruhába bújtatva."
__________________________________________________

Akiket nem győzött meg dr. Atkins

A sztárok nemet mondanak: amióta leszokott az Atkins-ról és áttért egy jóval kiegyensúlyozottabb étrendre, Jennifer Aniston sokkal egészségesebben viszonyul az evéshez és a saját testéhez. "Egyszerűen egészséges vagyok" - mondja.
Előttem az utódom: Atkins doktor nyomán számos további önjelölt étkezési próféta lépett színre, akik szintén a cukrot és a szénhidrátokat kiáltják ki első számú közellenségnek.
Kylie Minogue a Montignac-diétát követi, amelynek lényege, hogy mozogni nem kell, a kalóriák nem számítanak, viszont az étlapon gyakori szereplő a marhahús és a vörösbor. Sarah Jessica Parker viszont a zónadiétától reméli a karcsúságot, az ő ételei 40 százalék szénhidrátot, 30 százalék fehérjét és ugyancsak 30 százalék zsiradékot tartalmaznak."