ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.05.07 0 0 271



Marx Reloaded


Marx az emberi társadalom fejlődését a kizsákmányolás formája szerint korokra osztotta.  Jobban belegondoltam a dolgokba, és továbbfejlesztettem - vagy ha úgy tetszik - bátorkodtam kijavítani Marx elméletét.
Az én verziómban az emberi társadalom fejlődését az egyes korokban jellemző energiaforrások alapján kategorizáltam.  Nézzük hát az emberiség történetét az újonnan felfedezett energiaformák függvényében:


0. -                                i.e. 2 millió - i.e. 100.000
1. Tűz                              i.e. 100.000 - i.e. 10.000
2. Állatok                          i.e. 10.000 - i.e. 3.000
3. Rabszolgák                       i.e. 3.000 - Jézus
4. -                                Jézus - 1000
5. Parasztok, munkások, rabszolgák
   Szél- és vízenergia              1000 - 1865
6. Foszilis tüzelőanyagok: szén,
   olaj, földgáz                    1865 - 1945
7. Atomenergia                      1945 - manapság


Megjegyzések:
1. A tűzenergia ma is használatos.  Tudományosan biomasszából nyert energiának nevezik.  Jófajta energia, mert megújuló :))
2. Az állatszelidítés (és a földművelés) a Jégkorszak vége felé kezdődött el (a rénszarvas volt az első megszelídített állatfajta).  A jég elolvadása után felfedezték a kereket.
3. Bár kevés emberben tudatosul, de a rabszolgaság "felfedezése" legalább annyira fontos az emberiség számára mint a tűz vagy a kerék felfedezése volt.  A rabszolgák esetében kicsi ugyan a kinyert/befektetett energia hányadosa, de a rabszolgák természetes intelligenciával rendelkeznek;  a Rabszolga + Állat + Tűz hármas egy meglehetősen jó energiaforrás - az ókori Egyiptomi, Görög és Római civilizációk mind ezen az energiaforráson alapultak.
4. És ekkor Jézus jött vala.  És mondá "Szeressük egymást emberek!".  Az rendben van, ha a rabszolgatartók szeretik egymást, és abban sincs semmi kivetnivaló, ha a rabszolgák szeretik egymást, azonban amikor a rabszolgatartók elkezdik szeretni a rabszolgákat és hirtelen felindulásból felszabadítják őket, akkor jönnek a bajok.  Egyre több szabad ember lesz - ezek energiát szeretnének felhasználni, és egyre kevesebb rabszolga lesz, akik előállítanák a szükséges Energiát.  Ez volt a fő ok, amiért a Rómaiak üldözték a keresztényeket, nem pedig egy másik Isten - és ez lett a Római Birodalom vége.
A rabszolgaság megszűnésével pár száz évig nem talált magára az emberiség, csak a Tűz és az Állatok energiáját hasznosították, ami csupán túlélésre volt elegendő.  Ebben az időben semmi említésre méltó nem történt, és Sötét Középkornak nevezzük ezt a periódust.
5. Az emberi társadalom újra felfedezte a szolgákat.  Ezúttal a szolgákat jobbágy, illetve később munkás névvel illetik.  Megépülnek az első szél- és vízimalmok, de a leghatékonyabb energiafelhasználás: a szél energiájának hasznosítása a hajózás során.  Nem véletlen, hogy a "legsikeresebb" nemzetek azok voltak, amelyek leghatékonyabban tudták kiaknázni ezt az új energiaformát: kezdetben a Vikingek és a Normannok, később pedig a Britek, Franciák és Spanyolok.
6. Elméletileg a foszilis tüzelőanyagok kora 1760-ban kezdődne, amikor James Watt felfedezte a gőzgépet, de ez inkább Britanniára igaz. Gyakorlatilag 1865 - az Usák Észak-Dél háború vége jelezte az új korszak eljövetelét világszerte.  Az Usák Polgárháború tulajdonképpen egy "Energia Háború" volt.  A Déli államok meg voltak győződve, hogy csakis a Rabszolgák energiája tudja fenntartani társadalmukat, az Északiak úgy gondolták, hogy farmerek + munkások + foszilis tüzelőanyagok éppen elegendő Energiaforrást képviselnek.
7. Az első atomreaktor még 1942-ben megépült, de ez szigorúan titos volt.  Az atomenergiát egy pusztító erejű bomba formájában mutatták be a világnak 1945-ben, és később még ennél is pusztítóbb bombákat építettek - így hát az emberek többsége nem tudna elfogadni egy atomenergiára alapozott társadalmat.


StartFragment  
 


Kilátások:
Nos a kilátások a fenti ábrán láthatóak.  2050-re az olaj és a földgáz veszít jelentőségéből - marad a szén, de azt légszennyezés miatt nem nagyon használhatjuk (addigra már biztosan komolyabb éghajlatváltozások lesznek amúgy is).  Van még atomenergia ugyebár, de az biztonsági szempontok miatt nem javallott.  
Hacsak valamilyen tudományos áttörés nem oldja meg az energiagondokat, akkor alighanem elterjed a modern-rabszolgaság.  Ez már csak azért sem annyira hihetetlen, mert a rabszolgaság intézménye ma is él és virul:

StartFragment  Modern Day Slavery Around The World