Zoli999 Creative Commons License 2004.04.23 0 0 8
Szervusztok,

Amit én tudok, az a következő:
a.) 2004. május 1. után Magyarország belföld lesz minden Európából érkező csomagküldés esetén, azaz sem vámvizsgálat (kibontás stb.), sem vámkezelés nem lesz. A feladó ország azonban, mint a saját állampolgárainak is tenné, felszámítja a saját országában szokásos ÁFÁ-t. Ezt 35000 euróig kell így tennie. Ennél nagyobb összeg esetén magyar adószámot is kell kérnie és be kell vallania + be kell fizetnie a 25% ÁFÁ-t Magyarországnak. Ez nekünk kedvező, mert odakint rendesen kisebb az ÁFA, viszont kedvezőtlen lehet a mostani helyzethez képest, amikor külföldről ÁFA nélkül számlázták ki a csomagot, itthon VÁM-olni kellett volna és megfizetni a magyar VÁM-ot, majd ÁFÁ-t (azonban ezt kisebb csomagok esetén el lehetett kerülni, ha jól tudom kb. ránézésre 30 eFt alatt nem vámkezelték a csomagokat). Ezt tudja az amazon.com is és így küldi be kvantumokban a megrendelt könyveket.

b.) Az EU-nak és az USA-nak van ÁFA egyezménye, mivel az USA-ban még sokkal kisebb az ÁFA; az onnan történő vásárlás az EU korábbi állampolgárai számára is vonzó volt. Ezért azt találták ki, hogy egy USA-beli cég CSAK akkor exportálhat az EU országaiba, ha
1.) Bekéri a célország nevét a megrendelőtől,
2.) Egy táblázat alapján meghatározza a célország szerinti ÁFÁ-t,
3.) Azt hozzáadja a termék árához
4.) A beérkezett ÁFÁ-t átutalja az EU megfelelő számlájára.

c.) Magyarország és az USA között május 1-ig nincs ilyen egyezmény, ezért addig, Magyarország a "rest of world" kategóriába tartozik, a számlát az USA-ban ÁFA mentesen írják meg, és csak a Magyarországi VÁM + ÁFA terheli a vásárlást. Még van 8 nap, hajrá!!!! Rendeljetek az USÁ-ból még ma.

d.) A software a magyar jogszabályok szerint VÁM mentes (igazából az oktatási és kutatási célból behozz számítógépek és informatikai eszközök is: Lake Sussex-i egyezmény). A külföldről érkezett vámáruknál, ha jól tudom, ami VÁM mentes, az ÁFA mentes is, ezért az import software után nem kellett ÁFÁ-t sem fizetni. Azonban megtörtént, hogy ilyenkor a kézikönyv és az üres CD-ROM után számítottak fel VÁM-ot és ÁFÁ-t azok a drágák.

e.) Szerintem a külföldi portálról letöltött, számlával igazolt és a vételárat átutalt esetben minden teljesen legális (ugyanis általános szabály, hogy az ÁFÁ-t a számla kiállító rendezi).