komórka Creative Commons License 2004.04.22 0 0 274
TONHAL GYÖMBÉRMÁRTÁSSAL
Ezek után a saláta összeállítása annyiból áll, hogy előveszek 2 nagy tányért, és először igazságosan elosztom rajtuk a narancskarikákat. Aztán a gyümölcsöket megszórom maduladarabkákkal, elpötyögtetek rajtuk olajbogyó-feleket, és rájuk locsolom a citromos olivaolajat. Végül a tetejükbe púpozom a sült hagymakarikákat, majd meghintem őket az apróra vágott mentával, és íme, készen van az üdítő gyümölcs-vacsora.
HOZZÁVALÓK: 1 zöldcitrom, 1 tízcentis friss gyömbérdarab, 1 piros chilli, 3 evőkanál szójaszósz, 40 deka felengedett mirelit tonhal, só és frissen őrölt bors, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál puha vaj, 2 evőkanál méz, 2 deci víz, 2 maréknyi friss korianderzöld
Mielőtt a halszeletekhez hozzányúlnék, előkészítem a többi hozzávalót. A zöldcitrom héját lereszelem, majd a levét szűrőn át belefacsarom egy pohárba. Utána meghámozom a gyömbért, aztán a kézi reszelőn nagylyukú oldalán forgácsokká reszelem. Jöhet a chilipaprika. Ha félek tőle, gumikesztyűt húzok hozzá, ha viszont bátornak érzem magam, akkor csupasz kezemmel ügyködöm. Először félbevágom, aztán kimagozom, majd az üres paprikahéjat vékonyan felkarikázom. Végül a szójaszószt belecsurgatom egy mérőkancsóba, és felöntöm annyi vízzel, hogy bő 2 deci legyen belőle. Ezek után a halszeleteken a sor. A kiolvadt darabokat mindkét oldalukon megsózom és megborsozom, aztán 10 centi hosszú adagokra vágom. Mivel a sütés után melegen kell majd tartanom őket addig, amíg összefőzöm hozzájuk a gyömbéres levet, a sütőt már most bekapcsolom 50 C-ra (gázsütőn az „épphogy” fokozat). A halszeletekhez előveszek egy 28 centi átmérőjű serpenyőt, és gyengéden összeolvasztom benne a vajat az olajjal. Utána felerősítem a tüzet mérsékelt fokozatra, és beleteszem a serpenyőbe a haldarabokat. Oldalanként 2-2 perc alatt puhára, de nem szétesősre megsütöm őket, majd szűrőlapáttal kiemelem mindet egy mélyebb, tálalásra is alkalmas tálra. A tálat lefedem alufóliával, és beteszem a langyos sütőbe. A serpenyőbe –anélkül, hogy elmosogatnám- beleszórom a gyömbérreszeléket, majd mérsékelt tűzön 1-2 percig kevergetem. Amikor már jól illatozik, hozzáöntöm a szójaszószos vizet és a zöldcitrom átszűrt levét. Utána belehintem a serpenyőbe a vékonyra karikázott chilit és a megreszelt zöldcitromhéjat, aztán belekanalazom a mézet. A fűszeres levet 6 perc alatt erős lángon enyhén szirupossá forralom, és amíg ez megtörténik, apróra vágom a korianderzöldet. Tálaláskor előkapom a langyos sütőből a meleg haldarabokat, szűrön át rájuk kanalazom a gyömbéres levet, és aromás díszítésként meghintem a felaprított korianderzölddel. Mi forró vízben megpuhított, aztán alaposan kinyomkodott rizstésztával szoktuk enni, de főtt jázminrizzsel is finom. 2 adag lesz belőle.