optikus Creative Commons License 2004.02.23 0 0 25
Nem art tudni hogy a Horizon es Noblex gepek forgoobjektives gepek. Ez nem cserelheto. Raadasul a ruszki gepekrol eleg horror torteneteket lehet olvasni. Mivel mozgo mechanikus megoldasrol van szo ezert a forgasnak kulonosen egyenletesnek kell lennie az egyenletes megvilagitas miatt. No ez nem igazan sikerul mindig neki, igy fuggoleges sotet/vilagos savok jelennek meg a kepeken. Szinten nem tul elonyos a mozgo targyak fenykepezese (egyik iranyba nyulnak a masikba meg rovidulnek).
Az objektivjuk sem valami csucs es eleg pirinyo a mozgatas miatt.

Szinten nagy kulonbseg az xpannal szemben hogy nem olyan a panoramakep vetitetse se. A forgoobjektivesek egy cilinder feluletu kephatast adnak az xpan/fuji meg inkabb olyan mint egy nagyon nagy latoszogu objektivvel keszult kep. A ket fajta kep eleg eltero hatasu (az xpan kepeken a szelek szet vannak huzva, de a vizszintes es fuggoleges vonalak egyenesek, a forgooptikanal csak a fugggolegesek, a vizszintesek nagy ivben hajlitottak).

Az is igaz hogy a cserlheto objektives megoldasok dragabbak es szinte mindegyik igenyel centerfiltert, a kepszelek fele csokkeno fenyero kompenzalasara.

A noblex letezik 220-as filmhez is, de a kisfilmes panoramakepek szkennelesehez nem szukseges a kozepformatumu szkenner. Megoldhato kisfilmessel is igaz kicsit macerasabb de koltseghatekony.

Egyebkent panoramageppel telleg nem nagyon szoktak epiteszetfotozni (plane nem dokumentalasi jelleggel).

Előzmény: kofic (24)