kavkaz Creative Commons License 2004.02.20 0 0 716
A karaiták kiválása a talmudisták közül már a IX. századra végbement. Tehát nekik nincs közük a kazárokhoz, nem is fogadtak be maguk közé nem karaitát, hisze azokat "eretneknek" tartották.

A krím félszigeti és kazáriai városok zsidósága viszont helyben maradt attól függetlenül, hogy a varégok (a Kijevi rusz) megdöntötte a kazár birodalom hatalmát, ök, rövid bizánci közjáték után a IV. kereszteshadjárat következményeképpen genovai fennhatóság alá kerültek és kivették a részüket a virágzó rabszolga és gabonakereskedelemböl. A genovaiak fekete tengeri uralmát konstantinápoly eleste (a tengerszorosos szilár hatalom -az oszmán- ellenörzése alá kerülése), és a tatárok agresszív politikája üzi ki. És ez a városok pusztulásával is jár, a tatárok lerombolják tanaiszt, stb... Tehát nem történt olyan törés a városi lakosság életében a kazár birodalom felbomlásával, ami tömeges migrációra kényszerítette volna öket. Másrészt lehetöségük se lett volna északnak menni, mert a sztyeppét a nomád népek uralták. És ha menekülniük kellett volna, akkor ö elöllük kellett volna.

A Tripolje kultúra egy neolitikus földmüvelö kultura, nem tudom, hogy jön a kr.u. X. század eseményeihez. Szüzföldek magyarországon is voltak a XIV. századig. Hát még nyugat ukrajnában, vagy éppen az igen sokáig pogány litvániában (Anjou Nagy Lajos lánya Szent Hedvig ugyebár úgy ment feleségül a litván nagyfejedelemhez, hogy az megkeresztelkedett...)

Előzmény: Törölt nick (713)