bükkaljai Creative Commons License 2004.01.18 0 0 143
SZIASZTOK!!!!De jó, hogy vannak új kopós fórumosok.
Rövidlábú zsemlesárga erdélyi kopóval, igazából két tenyészet foglalkozik és tulajdonképen nekik köszönhető, hogy van még rövidlábú. Az egyik a Corvus kennel, a másik pedig a Zselicerdei kennel, Kaposváron.Náluk vannak zsömik. A legjobb barátnőmnek is van egy zsömléje, egy hosszúlábúval vannak ketten. Nagyon vagányak de a rövidlábú kitesz kettőt is. Az tuti, hogy akinek van rövidlábúja az sohasem unatkozik.
Nem az a baj a rövidlábúval, hogy nem bírálják, hanem az néhány , a fajtának "jót akaró" embernek nem igazán tetszik, hogy van még rövidlábú és mindenképpen próbálják gátolni azokat a kopósokat akik próbálnak tenni valamit a fajtáért.
Az erdélyi kopó standardja két változatát különbözteti meg az erdélyi kopónak: a rövidlábú, zsemlesárgát és a hosszúlábú fekete-csert.Mindekettő erdélyi kopó csak méretbeli és színbeli diferencia van a kettő között. De alkatra, testfelépítésre, szőrzetre, fejtípusra úgyan olyan mint a hosszúlábú változat.Most az van a rövidlábúval, hogy kivették a standardból és lóg a levegőben. Pedig az FCI az erdélyi kopó standardját úgy fogadta el, hogy az erdélyi kopó mintkét változatának leírását tartalmazta. Csak az afuri, hogy kiállításon lebírálják (már amelyik bíró felismeri, hogy mi az)és hála az égnek törzskönyvet is kapnak.Szóval elég nagy a kavarás körülötte.