Jóvágású fiú Creative Commons License 2004.01.18 0 0 53
FORDITÁS A WWW.CIRCLIST.COM oldalról:

A körülmetélés egyre népszerűbbé válik Magyarországon

„Minden férfit körül kellene metélni,” mondja Misi (26), egy szókimondó fiatalember, aki Budapesttől 20 km-re, egy kisvárosban él. Négy hónapja metélték körül, mert a fitymája nagyon szűk lett az elmúlt két évben.
Tizenöt évvel ezelőtt Magyarország egy nem-körülmetélő társadalom volt, amelyen a körülmetélést csak a vallásos zsidók kis közösségében vagy orvosi okokból, bizonyos hímvessző-betegségek kezelésére végezték. A 60-as évek közepén csak Dr Spock best-sellerjének, „A csecsemőgondozás és gyermeknevelés” magyar fordítása említette az újszülöttkori körülmetélést, mint társadalmi szokást az USA-ban. A fordítás eléggé megpuhította a szerző (akkor) erősen körülmetélés-párti álláspontját. A gyerekek egészségéről és gondozásáról szóló más elérhető források a szűk fityma olyan konzervatív kezelési módszereit támogatták, mint a fityma erőszakos hátrahúzása az összetapadások felszakítása érdekében. Az emberek általában tudták, hogy a körülmetélés az olyan dolog, amit a zsidók csinálnak a kisfiúk hímvesszőjével, de hogy az pontosan micsoda, nem volt mindenki számára világos. A keresztény családokban volt némi ellenállás a körülmetéléssel szemben, még akkor is ha orvosilag szükséges volt, mert azt gondolták, hogy az pusztán egy zsidó szokás.

A fiatal férfiak és nők először akkor találkoztak a körülmetéléssel, amikor pornó filmeket vagy pornó magazinokat néztek, amit időről időre becsempésztek az országba. Zsolt (32), két éve metéltette körül magát, meséli: „Középiskolás voltam, amikor az osztálytársaimmal pornó filmet néztünk, amit egy barátomnak az apja csempészett be, aki kamionsofőr volt, s minden hónapban nyugatra utazott. Mind észrevettük, hogy a filmen mindegyik hapsinak a farka különbözött a mienktől, nagyon határozott formájú, vörös makkal, semmi felesleges bőrrel. Egy pár évvel később megtudtam, hogy ez azért volt, mert mindannyian körül voltak metélve.

Sok családban, különösen a vallásos családokban, minden ami valahogy kapcsolódott a szex-hez vagy a nemi szervekhez kapcsolódott, egészen a legutóbbi időkig tabunak számított. Anyák, s olykor még az apák is, restelltek a fiaikkal a szexuális életről beszélni és nem találtak módot arra, hogy megtanítsák a fiút arra, hogyan kell a hímvesszőjét naponta megtisztítania. Így azt sem vették észre, hogy a fiúnak fitymaszűkülete van és körülmetélésre lenne szüksége. Az iskolai orvosi vizsgálatok is elég lazák voltak, és az iskolaorvosok (akik nagyon gyakran nők voltak) nem mindig fordítottak figyelmet a fiúk nemi szerveinek tisztán tartására. Jóllehet, egy gondos iskolaorvos, különösen a „régi iskola”-beliek, megnézték a fiúk hímvesszőjét az éves orvosi vizsgálaton és megtanították őket arra, hogyan kell tisztán tartani. Ferenc (39) azt mondja, sokat köszönhet az iskolaorvosának, aki megtanította őt (és a többi fiút) arra, hogyan kell a farkát tisztán tartán, bár ez év elején úgy döntött, hogy körülmetélteti magát.

A 80-as évek középtől, ugyanakkor, mivel több és több ember utazhatott külföldre, új gondolatok és információk találtak utat Magyarországra. Több és több fiatal férfi és nő ment iskolába a Nyugaton és másutt és fiatal nyugatiak jöttek Magyarországra mint turisták vagy dolgozni mint nyelvtanárok, újságírók vagy üzletemberek, és magukkal hozták a nézeteiket, gondolataikat és életmódjukat. A világháló Magyarországon az 1990-es évek közepén vált elérhetővé és bármilyen információt, amit kerestél, semmi perc alatt megtalálhattál.

Minden bizonnyal az új információk, gondolatok és életmódok beáramlása következtében, számos információ-forrás tanúsága szerint, a nem-vallásii és nem-orvosi körülmetélést az elmúlt tíz-egynéhány évben mindegyre szélesebb körben vált gyakorlattá. Mostanság, sok családban döntenek úgy, hogy körülmetéltetik újszülött vagy iskolás fiaikat, és tizenéves fiúk és fiatal férfiak keresik fel az orvost és orvosi ok nélkül kérnek körülmetélést, nagyon gyakran a barátnőjük vagy a feleségük javaslatára vagy kérésére.
A magyar nyelvű háló tele van olyan beszélgetés folyamokkal, amik a körülmetélés előnyeivel és hátrányaival foglalkoznak, és sok fiatal férfi és nő mondja el a saját vagy a fiúja körülmetélésének a történetét. Tavaly két magyar nyelvű honlap nyílt, amely kizárólag a körülmetélés ügyével foglalkozik, s mindkettő sok információt tartalmaz, személyes beszámolókkal fűszerezve. Viktor (25) egy fiatal informatikus, aki önként vállalkozott arra, hogy a „Jóvágású fiúk lapja” (www.freeweb.hu/korulmetelve) gazdája legyen, miután fitymaszűkület miatt egy évvel ezelőtt körülmetélték. Azt mondja, segíteni akar azokon a srácokon, akiknek problémája van a fitymájával, mint neki volt korábban, és az ő fő információ-forrása is az internet volt.
Általában, ha az apát gyerekkorában vagy, mint nagyon gyakran, felnőttkorában körülmetélték fitymaszűkület vagy valami más hímvessző-probléma miatt, ő és a felesége megértik a körülmetélés előnyeit és legkésőbb az iskola előtt körülmetéltetik gyerekeiket. Klára, két fiú anyja és három fiú nagyanyja mondja: „A férjem is körül van metélve, és úgy döntöttünk, hogy mielőtt iskolába mennek, körülmetéltetjük a fiainkat. Az anyósom védőnő volt és ő is ragaszkodott hozzá, hogy az unokái körül legyenek metélve. Nagyon egyetértettünk, mert épp elég fiút láttunk a szűk fitymától és a begyulladt makktól szenvedni. A fiúk már felnőttek és nagyon meg vannak elégedve a körülmetélt nemi szervükkel, miként a feleségeik is. Már három fiú unokám van, és valamennyit körülmetélték újszülöttkorban.”
Zoltán (35), házasember, és két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy körülmetélteti magát. „Nem volt problémám a fitymámmal, de 17 éves korom óta meg akartam szabadulni tőle. Hogy a makkom száraz és tiszta maradjon, az elmúlt tíz évben a fitymámat folyamatosan hátrahúzva tartottam. Amikor végre eldöntöttem, hogy körülmetéltetem magam, a feleségem nagyon támogatott. 2000 decemberében csinálták, és én nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. Annyival jobb körülmetéltnek lenni: tudod, jobb egészség, jobb szex.” Zoltánnak és feleségének van egy 7 éves fia, és most azon gondolkodnak, hogy a fiút is körülmetéltetik. „Még nem döntöttünk. Néha azt gondolom, hogy neki is meg kell hagyni a választás lehetőségét, mint ahogy nekem is megvolt. Másrészt, mint apának kötelességem megtenni mindent az egészségéért és jólétéréért.”

A magyar nők olykor elég tájékozatlanok a körülmetéléssel és a körülmetélt partnerekkel kapcsolatban, de a legtöbb esetben elég pozitívan viszonyulnak hozzá. Lívia férjét röviddel a házasságkötésük után, súlyos fitymaszűkület és rövid kantár miatt kellett körülmetélni. Korábban nem volt kapcsolata körülmetélt férfivel és egy kicsit aggódott a műtét kimenetele miatt. De egy rövid gyógyulási időszak után, most sokkal jobb nemi életük van, és azt mondja, hogy nagyon büszke a férje körülmetélt farkára. Megállapodtak, hogy születendő fiaikat körülmetéltetik, mielőtt azok elhagyják a kórházat.

Rita hasonlóképpen vélekedik: „Néhány évvel ezelőtt, a barátomnak nagyon fájt a farka, mert rövid volt a kantárja és minden erekció egy rémálom volt a számára, így meg kellett operálni. Amikor végre elhatározta, hogy megcsináltatja, úgy döntöttünk, hogy teljes körülmetélést fog kérni. Most már egy szépen metélt farka van, és én nagyon büszke vagyok rá és a fütyijére. Amikor sétálunk a nudista strandon, olyan jól, férfiasan néz ki a szépen körülmetélt farkával.”
Természetesen, nem mindenki ilyen lelkes a körülmetéltségétől. Imre most a 20-as évei végén van és hatéves korában, fitymaszűkület miatt kellett körülmetélni. Még mindig nyomorultul érzi magát miatta, és panaszkodik, hogy érzéketlen a hímvesszője. Imre kitartóan törekszik arra, hogy visszaállítsák a fitymáját és sokat ír a különböző magyarnyelvű internetes fórumokra, ahol megpróbál le beszélni másokat arról, hogy elvégeztessék a körülmetélést.

A magyar orvostársadalom nem különösebben körülmetélés ellenes vagy körülmetélés-párti, bár sokuk a körülmetélésre még mindig csak mint bizonyos hímvessző-betegségek kezelésére tekint, és nem mint egy hasznos megelőző intézkedésre. Ugyanakkor, a legtöbb orvos kérésre, mindenféle közvetlen orvosi indok nélkül is hajlandó elvégezni a körülmetélést. Elméletileg a társadalombiztosítás csak akkor fizeti a körülmetélést, ha orvosilag indokolt, és az önkéntes körülmetélés 30-60 ezer Ft.-ba került. [Fordító: ez két évvel ezelőtti adat, most kb 50-80 ezer Ft.] A műtétet mindig szabad kézzel végzik, helyi érzéstelenítésben, mivel a Plastibell és a Gomco fogó ismeretlenek nálunk. Dr. Fekete Ferenc (45), ismert urológus, aki férfi-betegségekkel foglalkozó magánrendelést tart fenn, azt mondja, nagyon előnyösnek tartja a körülmetélést, s mintegy 50 műtétet végez évente.

Remélhetőleg, a körülmetélt fiúk és férfiak látványa hamarosan Magyarországon is megszokott lesz az edzőtermi öltözőkben, uszodai zuhanyozókban vagy a nudista strandokon.
© Circlist, 2002