(budai-)H.G. Creative Commons License 2004.01.05 0 0 5670
December 27-én az Orbán Róbert-féle Vas megyei túramozgalmak teljesítésére indultunk. Itt szerencsére csak egyszer kellett pecsétet szerezni a Litera-túra iglapjára, a Kőszegi-hegység mozgalmaira pedig egyszer sem. Vonattal érkeztünk Ostffyaszonyfa állomásra, amely a falutól kb. 5-6 km-re található. A Hadifogoly-temető érintésével közelítettük meg a települést, ahol megkerestük a Petőfi emléktáblát. Innen térkép híján műúton mentünk át Csöngére, ahol a gondnok némitől megkaptuk a Weöres-emlékház kulcsát. A települést is sikerült alaposan megismerni, mivel a gondnok a falu nyugati szélén lakik, míg az emlékház a falu túlsó szélén található. Innen kissé monoton dűlőúton mentünk át Kemenesmihályfára, ahol a műutat elkerülve a szőlőhegyi utakon mentünk át a Berzsenyi-présházhoz. A présháztól a jól követhető turistajelzések segítségével értünk vissza Celldömölkre, ahol a túramozgalmat a határidő előtt 4 nappal teljesítettük.

Másnap a Csúcsrajáratás ill. a Gerinctúra volt tervezett programunk. A legelső vonattal mentünk át szombathelyi szállásunkról Kőszegre, ahonnan a hegység főgerincét jártuk végig a Gerinctúra keretében Írott-kőig, majd onnan osztrák területen haladva Oberkohlstättenig. Vigyázat, aki csak az Írott-kőig tartó belföldi szakaszt kívánja teljesíteni, az a Gerinctúra igazolólapját töltse ki, mert bár az útvonala megegyezik a Csúcsrajáratás mozgalom útvonalának belföldi szakaszával, de külön igazolólapja van, más kérdésekkel!
Az Írottkő Natúrpark honlapján egy egyértelmű leírás is található, a letölthető iglapok mellett!
Visszafelé Oberkohlstättentől a szanatóriumig (Heilanstalt Hirschenstein, a térképen Waldgebiet) a leírásban ajánlott utat követtük, onnan az 56-os út hajtűkanyarja után a Nußgrabenbach völgyében vezető Z jelzést választottuk. Ez a jelzés a térképeken nem szerepel, de szintén Rohoncra vezet egy hangulatos völgyben és nem hosszabb a műútnál!)
A határátkelőnél visszatérve Magyarországra találkoztunk először határőrökkel. A közeli Bozsokon a buszforduló melletti Imperial Pubban maradt elég időnk, hogy megvacsorázzunk. Ezt a helyet tudom ajánlani a DDk-t járóknak is mivel útbaesik, szimpatikus a személyzet, jó a kaja, és kérésre a bélyegzőt is pillanatok alatt előhozták (céges, de rajta van a "Bozsok" felirat).