Lalo Creative Commons License 2003.12.05 0 0 1473
Hamarosan, lehet hogy még idén Schlaraffia aukciót tart az Árverés 90 Bt., amelyen 982 darab jelvény, érme kerül kalapács alá.

Hogy mi is az Schlaraffia, arról számos írás szól az egyes Reychek weblapjain, mint például a berlinin németül , vagy a New Jersey-in angolul. A társaság központja Bernben van, az ottani weblapon is rengeteg információ található.

Magyarul a Kelet 2000/1. számában jelent meg a társaságról egy rajzolat cikk formában, amely az Interneten is elérhető . Szerzője a Schlaraffia-t "a szabadkőművesség testéből kiszakadt" szervezetként jellemzi, számos érvet felhozva e teória mellett, bár azt is kijelenti, hogy "...direkt és egyértelmű kapcsolatnak megcáfolhatatlan nyomait nem találtam...".

Érdekes lehet még az is, hogy Hannah Arendt Eichmann Jeruzsálemben című könyvében a következőket írja a fiatal Eichmannal kapcsolatban:

"Mikor Kaltenbrunner javasolta neki, hogy lépjen be az SS-be, éppen egy teljesen más jellegű szervezet, a Schlaraffia szabadkôműves-páholy tagja akart lenni. Less századosnak így mesélt: „A Schlaraffia vidámságot, boldogságot keresô kereskedôk, orvosok, színészek, hivatalnokok stb. egyesülete volt... Idônként mindenkinek elôadást kellett tartania, melynek legfontosabb része a humor, a finom humor volt...” Kaltenbrunner azonban fölvilágosította Eichmannt, hogy e tréfás társaságot ott kell hagynia, mert mint náci nem lehet szabadkôműves — ekkoriban még teljesen ismeretlen szó Eichmann számára. Talán nehezére esett volna a választás az SS és a Schlaraffia között, de a probléma megoldódott: „...egy véletlen folytán magamat rúgtam ki”. Olyan hibát követett el ugyanis, amitôl még az izraeli börtönben is ugyanúgy elpirult, mint annak idején: „...a méregtôl és szégyentôl biztos fülig pirultam, mert valami olyan történt, ami teljességgel ellentétes volt a neveltetésemmel, mégpedig legfiatalabbként megpróbáltam az egész asztaltársaságot egy borra meghívni; ezzel megástam a síromat”.

Így fújta ôt az idô forgószele az Eldorádóból (A Schlaraffia név a német népmesékben Schlaraffenlandnak nevezett Seholsincsországból ered, s az Eldorádó jelentésnek felel meg) — pontosabban szólva a doktori címmel, biztos karrierrel és „finom humorral” bíró, tiszteletre méltó nyárspolgárok társaságából, akiknek legnagyobb bűne a buta csínyekhez való ellenállhatatlan vonzódás volt — a pontosan 12 évig és 3 hónapig fennálló Ezeréves Birodalom menetoszlopaiba."

Itt látható a Buffaloban található 182. számú Reych helyisége , itt pedig egy jubileumi jelvény Türingiából, amely az aukció része.