yaszs Creative Commons License 2003.12.01 0 0 7310
Sziasztok,

Nem olvastam végig részletesen a fórumot, lehet hogy már volt ilyenről szó, de nem biztos, hogy pont ilyen formában.
Új építésű lakást veszünk melynek vételára 2XFt, a lakásra a szerződést megkötöttük, befizettünk 0.2X foglalót, a földhivatali érkezetés novemberben megtörtént, a vételár többi részét jövőre kell kifizetnünk. Az új lakás vételárát 0.9X önrész és 1.1X lakáshitel felhasználásával fizetnénk ki. Az önrész a jelenlegi lakásunk eladásából származna, amelyet kb. 1.1X értékben szeretnénk eladni. Utánaolvastam a jogszabályoknak a neten, de tele vagyunk kérdőjelekkel.
Ha a lakás eladásából származó jövedelmet lakáscélra fordítjuk, akkor ugyebár nem kell utána adózni, ez eddig teljesen tiszta. Ez még akkor is működik, ha vétel max. 6 (esetleg 12?) hónappal az eladás előtt történik, mint a mi esetünkben is. Viszont, ha jól értettem, az új lakás vásárlása csak akkor minősül lakáscélú vásárlásnak, ha a használatbavételi engedély megvan, ez azonban csak jövő nyáron esedékes.
A kérdéseim a következők lennének:
1. Ha az idén eladjuk a lakást, kell-e adót fizetni utána, vagy elég az adásvételivel igazolni, hogy másik lakás veszünk az árából? (az adóbevalláskor számlánk még nem lesz a befizetésről, és használatbavételi engedély sem)
2. Ha jövőre adjuk el, meddig kell eladni, hogy ne kelljen adót fizetni utána?

Remélem, nem túl hülyék a kérdések.
Előre is köszi a segítséget!
yaszs