barkasarja Creative Commons License 2003.11.21 0 0 1826
"Tényleg nem csak a ie 2500-tól számított kurgán-kultúra (protoIE) terjedt szét."

Még mindig nem tudom, honnan veszed, hogy a "kurgá-kultúra" emberei "proto-IE" népek lennének, dehát a hit - azt mondják - mindennél erősebb... :)

Tudod, itt a világhálón sok baromságot lehet olvasni, ezért nem is szabad mindent elhinni. Ettől függetlenül azért vannak józanabb megnyilvánulások is. Az alábbi szöveget "post-IE" népek írták, és ők már csak tudják, akarom mondani ők sem tudják... :)

Tehát értelemszerinti fordítás következik, a vitánkat érintő részt kinagyítottam az eredeti szövegben.

"Durch Untersuchung der in der Sprache vorkommenden Pflanzen und Tiere versucht man, die Urheimat ihrer Träger, der Indogermanen zu ermitteln. Die Ergebnisse sind UMSTRITTEN, man favorisiert jedoch die untere Wolga.
Dieser THESE zufolge lebten die Indogermanen dort im 4. vorchristlichen Jahrtausend als Hirten, man VERMUTET sie mit dem Kurganvolk identifizieren zu können."

"A nyelvben előforduló növények és állatok segítségével megpróbálják az indogermánok őshazáját megállapítani. Az eredmények VITATOTTAK, mégis a Volga alsó folyását favorizálják.
Ezen ELMÉLT szerint a Kr.e-i 4. évezredben az indogermánok ott éltek mint pásztorok és VÉLHETŐLEG a kurgánnéppel azonosak."

Azaz, összefoglalva: egy elméletről van szó, amely vitatott, és amelynek következtében sokmindent lehet vélni, gyanítani, de ettől még az elmélet se igaz, se tényszerű nem lesz.

Előzmény: kavkaz (1778)