pitman Creative Commons License 2003.11.17 0 0 248
Egy kis segítséget szeretnék kérni valakitől aki már készített szférikus (gömb) panorámát Panorama Tools segítségével normál (nem halszem objektívvel). A problémám a következő: próbáltam volna egy ilyet összehozni szobabelsőben (gondolván, ha ott meg tudom csinálni, akkor szabadban is menni fog). A szoba az egyszerűség kedvéért négyzet alapterületű, a képeket pontosan a középpontjából készítettem, a gépet mind a vízszintes elforgatás, mind pedig a függőleges elfordulás közben a nodális pont ködül forgattam. Három sorozatot készítettem (középső, felfele döntött, lefele döntött) plusz fel és le 90 fokban. A nodális pont körüli forgatás szerintem jól sikerült, mert az egymást takaró tárgyak az átfedési területeken egyformán takarnak (az átfedési területek elég nagyok).
A probléma annyi, hogy nem tudom összeilleszteni a képeket, mert elég csúnya illesztési felületeket csinál a progi. Az elején próbáltam sok (4-5) kontroll pontot megadni képpáronként, de az eredmény siralmas, aztán kínomban lecsökkentettem kettőre, így már nagyságrendekkel jobb, de most is csúnya. A képek döntésének és forgatásának szögét pontosan meg tudtam adni, mert skála segítségével forgattam a gépet a fejen. Ha csak a középső sort rakom össze, az tökéletes, ha csak a felsőt, az is jó, de mihelyt minden kép oda van neki adva, az eredmény borzasztó. Valamiért a kontroll pontokat sem illeszti egymásra.
Szerintetek mit nem csinálok jól, illetve hogyan kell ilyen esetben a PTools-t használni, mert leírást még nem találtam hozzá.
Előzmény: optikus (247)