Törölt nick
2003.11.03
|
|
0 0
5251
|
Na itt vagyok.
ggabbroo gratula ,telitalálat.
Az újitás abból állt hogy az első fokozat nagy fogaskerekét kidobták és a helyére egy negyedik fokozat kupplung tengelyen lévő fogaskerekét rakták be.Eddig ugye egyszerű a helyzet ez a két fogaskerék csereszabatos ,ugyanolyan méretű bronzperselyen fut és ugyanolyan széles is csak kissebb,tehát az eredeti kupplungtengelyen fixxen lévő kisfogaskerékkel nem ér össze.A blokkház aljára egy kazánlemezből L, alakú lemezt szereltek erre pedig egy szintén bronzperselyen fútó harmadik fogaskereket illesztettek ami a másik két fogaskereket összekapcsolja.Ezzel nagyjából kész is a mutatvány ,tehát ha a tolóvilla ezt az eggyes nagyfogaskerék helyére tett négyes fokozat fogaskerekét rögziti akkor a lánckeréktengely forgásiránya megfordul és már megy is hátrafelé a szerkezet.A nagy problémát az okozta hogy ha a sofőr visszafelé váltáskor tulváltott és az eggyes helyén lévő rükvercet kapcsolta az ellentétes irányú forgás miatt minden összetört.Ezt úgy akadályozták meg hogy a kigyótárcsát egy bowdennel nyitható stiftel nem engedték a régi eggyes fokozat helyére váltani csak akkor ha a bowdent behúzva a retesz oldotta a kigyótárcsa határolóját.Ez a megoldás a "Nyirség" nevű áruszállitó járgányban szolgált a tudomásom szerint ami nagyon hasonlit a Szabolcs nevezetűre csak azt Tünde motor hajtotta ezt meg Pannonia . A legjobb tudomásom szerint két darab létezik még belőle ,az eggyik a Dani Péter tulajdonában van a másik pedig Lepsényben a Keresztes Lajosnál.Az utóbbi eladó ,szerintem olcsó pénzért el lehetne hozni,de egy borzalmasan ronda szerkezet.Megvan a gyári adattáblája amin az összes adata rajt van és hogy a Nyiregyházi Gépgyárban látta meg a napvilágot.Azt nem tudom hogy ezt az átalakitást már csepelen elvégezték vagy ott Nyiregyházán készült de egy ötletes egyszerű müködőképes szekezet .Az Ajkai haverom tényleg a Farkas Balázs aki a Börzék egyik jellegzetes alakja a hosszú Raszta hajával .Ő akarja egy Pancsiba betenni ami oldalkocsis és a tervek szerint az Uralok szopatása lesz vele a cél a találkozókon amiken élből van rükverc.Na ennyi!! |
Előzmény: ggabbroo (5246)
|
|