Polgári Kör Szimpatizáns Creative Commons License 2003.10.21 0 0 117
Pokorni: provokatív propaganda

A fideszes alelnök a szocialista politikus gondolatmenetét, amely szerint mindenki felelõs a meghíúsított miniszterelnöki beszéd miatt, aki a tojásdobálókat korábbi politikájával bátorította, a kollektív felelõsség fasiszta elvéhez hasonlította.

2003-10-20 23:33:29

Annál is inkább helyénvaló lett volna Söjtörön egy jól elmondott miniszterelnöki beszéd a Deák-bicentenárium kapcsán, mivel a Haza Bölcse a magyar politikai szónoklat megújítója is volt – jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a Nap-kelte adásában. Ami történt, sajnálatos. Azt viszont pártja nevében visszautasította, hogy mindenki felelõs lenne a tojásdobálásért, aki korábban bírálta Medgyessy Pétert vagy a szocialistákat.

Pokorni Zoltán Kovács Lászlót, az MSZP elnökét váltotta a stúdióban. A fideszes alelnök a szocialista politikus gondolatmenetét, amely szerint mindenki felelõs a meghíúsított miniszterelnöki beszéd miatt, aki a tojásdobálókat korábbi politikájával bátorította, a kollektív felelõsség fasiszta elvéhez hasonlította.

Kijelentette: ma bizonyos erõk lételemüknek tekintik a provokációt. Ennek szellemében terjesztette az MSZP elhíresült kék füzeteit fiatal szimpatizánsaival az utcán, majd akcióját gúnyosan jelentette be, begyûjtve ezzel a várható indulatokat. Persze mindez belefér abba a stratégiába, amelyet Ron Werber kampányfõnök diktál: õ több országban alkalmazta már a konfliktuskeresõ, félelmet szító tömegmanipulációt, méghozzá – el kell ismerni – mesterien. Pokorni Zoltán szerint más módon nem is reménykedhet az MSZP abban, hogy javul a pozíciója, hiszen gazdaságpolitikája gyakorlatilag megbukott. Az elmúlt másfél évben az emberek rájöttek, hogy a kampánytételek szép szavak maradtak csupán, semmivel sem élnek jobban, mint korábban; az újabb ígéretek immár hiteltelenek. Ezért egyetlen esélye az MSZP-nek, ha fel akarja hívni magára a figyelmet: szítani kell a konfliktusokat; s félõ, nem lesz ez másképp október 23-án sem.

A Fidesz alelnöke kitért a kis- és közepes vállalkozások helyzetére is, annak kapcsán, hogy a kormány az innovációs járulékot e körre is ki akarja terjeszteni. Ausztriában, amikor az csatlakozott az unióhoz, mintegy tízezer kisvállalkozás ment tönkre – emlékeztetett az alelnök. A költségvetés – számítások szerint – körülbelül kétmilliárd forintnyi pluszbevételhez jutna azzal, ha e hozzájárulási kötelezettséget kiveti a 10–50 fõt alkalmazó gazdasági társaságokra is. Ez államkincstári mércével nézve nem drámai tétel. Jelentõs elvonás viszont az érintetteknek. Éppen ezért nem elvonni kellene ezt a pénzt, hanem az államnak más forrásokból hozzáadni a kutatás-fejlesztési büdzséhez – vélekedett Pokorni Zoltán.

Forrás:MNO