gir Creative Commons License 2003.10.10 0 0 466
"De azt azért fenntartom, hogy bizony a linux kezd igencsak lemaradozni minden téren. :-("

A mikroßoft is, leginkább a júzerfrendliségben. Én speciell hihetetlenül utálom hogy semmit nem tudok rajta megváltoztatni, megkapom "anblokk" oszt vagy tetszik vagy nem. Hogy nem tudom teletenni a saját vinyómat mert minden félpercben aszongya a szóbuborék hogy tartsak karban (és ki se lehet kapcsolni, csak ha elég profi vagy registryt machinálni), hogy nem tudok megszabadulni a sok ßartól amit soha nem használok (IE, OE, WMP, explorer, inbuilt cd-író, stb), hogy nem tudok azt csinálni vele ami nekem tetszik, hanem rá vagyok kényszeredve valakinek a szája íze szerint használni a gépemet. Ez sokminden, csak nem user-friendly. Ez nagyszerű egy titkárnőnek, de én a saját gépemet úgy akarom használni ahogy nekem tetszik, és nem úgy ahogy a M$ development team gondolta hogy nekem majd tetszeni fog, és ezért akár 1-2 driverről is hajlandó vagyok lemondani. A gyártók meg bekaphassák hogy
1. nem adnak ki drivert a saját termékükhöz, van kb 3 platform amire drivert kéne írni, dehát ez manapság túl sok (IMHO ezért a gyártókat ugyanolyan szinten lehet vádolni a M$ trösztper keretében, gyakorlatilag ugyanolyan szinten nem nyújtanak alternatívát, erről nehéz lemosni hogy a verseny - azaz a felhasználók érdekei - ellen van)
2. nem publikálják azokat az alapokat amire egy drivert meg lehet írni sk

Én egy acerTM 630-on élek, és fél éve még problémás volt drivert szerezni 1-2 dologhoz, de ma már megy a touchpad, mennek az extra billentyűk, az XFree 4.3 is támogatja a kártyámat, de pl a rivafb még mindig nem ért Gef2Go-ul, az egerem side buttonjai is hallgatnak, de még mindig 3x jobban érzem magam mintha windose alatt csinálnám ami rám van tukmálva. Nem 20 perc bekonfigolni a rendszeremet, de _én_ konfigolom ahogy kedvem szottyan, és nincs egy szál reklám amivel összefutnék, a browserem nem küld el az msn searchre ha elírok vmit, nem beszélget a gépem senkivel amikor épp nem csinálok semmit rajta, nem lassul be a bootolás 2 hónap után, nem kell töcsölnöm a virusbusterekkel (pl a navról is jó tudni hogy baszik online ellenőrizni amit kapsz, a kis figyelőkéje mellett úgy be lehet szopni akármit hogy ihaj), nem kell shareware szarokkal szórakoznom, nem látok 1 db cracket sem, nincs semmi felesleges a gépemen (a winxp-t mikor először felnyomtam, a 4 gigából 2.5-et azonnal megevett, aszittem odapetézek - aztán idővel sikerült rájönnöm hogy 512 MB-t rögtön lefoglalt csak a hibernálás kedvéért amit soha nem használok, 86x MB-t swapnek, én meg csak meresztettem a szemeim hogy mivan, mire mindent feltettem amit használok ripszropsz telelett a 4 giga és jöttek a szóbuborékok...), és amíg nem lesz valami funky webkamerám vagy nemtommim addig meg sem fog fordulni a fejemben hogy visszaváltsak a lemaradozó linuxról.

Egyébként pedig ami szerintem a legfontosabb, használhatóság szempontjából (titkárnős stílusra értem) a linux szerintem igenis felfelé jön, ma már merem ajánlani számítógépes majdnem analfabétáknak is, akik parancssort még csak karácsonykor láttak és imho ez még jobb is lesz. Mondok pl egy példát, MagyarOffice, ami az OpenOffice magyarítása és továbbfejlesztése, 18 ropiért megkapod, csomó kis- és középvállalkozás megvette és elégedettek vele. Én nagyon remélem hogy a tendencia megmarad, és ha ennek nyomán sikerül kicsit jobban terjednie a rendszernek akkor a driverek is előbb-utóbb jönni fognak. Addig meg köszönet a sok developernek akik sk írják a driverek zömét GPL alatt.

Előzmény: Törölt nick (463)