FAQtyA Creative Commons License 2003.08.28 0 0 121
Üdv Vandor1!

Én Piliscsabán élek, de nem sok jóval tudlak kecsegtetni! Kb. 3 hónapig vadásztam a kútásó/fúró témában a környéken több módon is. Robogóval bejártam a településeket és a helyi késdobálókból (kocsma) kérdezgetös alapon kerestem meg a kútásókat, +telefonkönyvekböl, +internetröl, stb. A végén már volt olyan, hogy miután elmagyráztam a palinak telefonon mit akarok, kiderült, hogy már beszéltünk, úgy összekavarodtam. A tapasztalatom egyetlen szóval jellemezhetö: ISZONYAT!

Véleményem szerint két féle kútásó van:
1. Méregdrágán, csak saját maga által gyártott, vagy beszerzett gyürüvel dolgozó, profi munkát végz?
2. Viszonylag olcsón, bármilyen gyürüvel dolgozó, kubikos/kontár

Nekem sajnos a második dolgozott, most úgy tünik rá is fáztam. 8 gyürüs lett a kutam, amiben alulra beeresztettek egy tömörítönek nevezett betontányért ami pár centivel kevesebb a belsö átmérönél és egy 3-4 cm vastag szivacs van az alján a homok megfogása végett. Nemrég vizsgálgattam a kutat és rájöttem, hogy a legalsó gyürü tele van homokkal és azon ül a betontányér, így csak 1 gyürü vizem van ami kevés. Ráadásul a hozam sem az igazi. Két család szertné használni,és a pofa azt mondta elég a 2 gyürü víz (ami most 1). Egyébként nem is volt jó technikája a munkához (szivattyú, gumiruha). Mivel a koma kissebbségi kubikos, most éppen tönkre ment a kocsija és közölte, csak akkor tud dolgozni ha a megrendelö motyóstúl az embereivel a helyszínre cipeli. Vagyis vonóhorog+utánfutó. Most itt állok egy félig kész kúttal és azon morfondírozok, hogy fizetek egy másik kútásónak, hogy javítsa ki a kutamat, esetleg ásson még le 1-2 gyürüt. No de kinek?????? Az ember bicskei. Volt egy nagyon profin dolgozó tinnyei pali, de szívinfarktust kapott és most nem dolgozik egy darabig, vagy sose!

Egyébként úgy ásnak, hogy lemennek addig amíg meg nem találják a vizet, a gyürünél tiz centivel nagyobb likacsba, hogy legyen játéka a "gyürütoronynak". Akkor bepakolnak annyi gyürüt ami befér és közben kifüggözik. Ezután a gyürüben ásnak úgy, hogy függöben tartva a tornyot aláásnak/billegtetik. Állati jól néz ki, ahogy szemmel láthatóan süllyednek lefelé! Közben idönként szivattyúznak, ha nagyon jön a víz. A végn meg leeresztik a tömörítöt. Van aki kulé kavicsot tesz le, van aki valami kútszövetnek nevezett anyagot is alá tesz!

Hát hirtelen ennyi jutott eszembe! Ha esetleg találsz valakit aki nyerö, kérlek add meg az elérhetöségét! Kicsit zavarosan írtam, de remélem érthet?!

Bocs, ha untattalak benneteket! Remélem nem ítram nagy hülyeségeket.

Üdv!

FAQtyA

Előzmény: vandor1 (110)