prgprg Creative Commons License 1999.04.27 0 0 42
Halihó az egyik kedvenc témám...

Ruppy

A chronometer, vagy kronométer mai szóhasználatban precíziós órát jelent. Ez a minősítés azt takarja, hogy az adott óraszerkezet (mechanikus, vagy kvarc) egyedileg lett bevizsgálva, és egy nagyon kemény, kb 2 hetes nyúzópróba után hivatalos járásbizonylatot (WRC: Watch Rate Certificate) kapott egy független óraminősítő intézettől.

A NASA 1965 óta hivatalosan OMEGA órákat használ, mégpedig a Speedmaster Professional sorozatból. Amstrong is egy Speedmastert viselt a csuklóján amikor a Holdra lépett és a MIR-en is ugyanezt az órát használják. Van is az OMEGA-nak egy órája aminek a hátlapjába bele van vésve, hogy 365 napig működött a MIR-en. (Csak sajnos nem zafírüveges.)

A FORTIS 94-óta a Szojúz program hivatalos órája, minden orosz kozmonauta kap egy FORTIS COSMONAUTS CHRONOGRAPH set-et.

eMM

Persze, a műanyag kvarcóra is mutatja az időt, csak szerintem nem lehet szeretni. Minek a méregdrága svájci? Vagy felvágásból, vagy tényleg vonzódik az ember egy ilyen kis mechanikai csodához. Én legszivesebben még legalább 10-et vennék.
Éppen olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy miért festményeket akasztok a szobám falára és miért nem veszek egy keretének az árából tíz-tizenöt posztert, amit ugyanúgy kiakaszthatok a falra. Kb ugyanazt válaszolnám mindkét kérdésre, mert az egyik tetszik, a másik nem. Persze amíg nem engedhettem meg magamnak addig nekem is kvarcórám volt. De azért mutatós.

Üdv prgprg (OMEGA Speedmaster automatic rulez)