amikertunk Creative Commons License 2003.06.09 0 0 25
Kedves NagyFehérFőnök!Te szó szerint majmolod a Vekerdyt.Sehol nem teszel ki idézőjelet.Tudomásom szerint ő utálja az ilyesmit.:)
http://bagojj.akg.hu/paletta/pedagogia/tani-tani/1997-2/vekerdy.htm
"Manapság Európában – mondjuk inkább Eur-Amerikában, de talán azt is mondhatnánk: földkerekségszerte – nem bízhatjuk többé magunkat másokra, mesterekre, gurukra teljes egészében. Ha ezt tesszük, ez mindig csak menekülésnek fog bizonyulni, és jaj nekünk – és jaj tanítványainknak – ha valamelyik izmus vagy zófia neofita (s így elviselhetetlenül túlbuzgó) híveivé válunk.
Én úgy gondolom, hogy a modern ember a maga autonómiájának kimunkálására – kikovácsolására – hivatott. Ez mindenkire egyformán érvényes, de megléte vagy hiánya kiáltóan jelentkezik ott, ahol úgy lépünk emberek elé, hogy ki vannak szolgáltatva hatásunknak – mi pedig ki vagyunk szolgáltatva az ű elfogadásuknak vagy elutasításuknak… (Legszívesebben azt mondatnám: űrizkedjünk azoktól a magukkal ragadó mesterektűl, akik igényt tartanak rajongóikra, azaz szívesen formálnak rajongó tanítványi kört maguk köré; és űrizkedjünk azoktól a tanítványoktól, akik rajongóinkká akarnak válni. – Mindez persze nem a gyerekekre – és közülük is kiváltképpen a kamaszokra – vonatkozik, hanem felnőttek közötti viszonylatokra, hiszen most azt próbáljuk kideríteni, hogy a tanárnak kitől és mit is kellene tanulnia.)"