Nargile Creative Commons License 2003.04.30 0 0 1186
Anyák napja és a hisztéria-biznisz

NOL • 2003. április 28. 16:59 • Szerző: Tamás Tibor

„Engedd szabadon a kendert” – jelszóval gyűlnek össze május 4-én azok, akik jogot kérnek arra, hogy maguk döntsék el: alkalomadtán elfogadják-e, élvezzék-e a könnyű drogokat. Akik ugyanazt a jogot kérik, amit egy pohár bor vagy egy szál cigaretta esetén senki, akár legkonzervatívabb polgártársaink sem vitatnak el másoktól. S akik elvárják, hogy a törvény garantálja számukra a könnyű drogok nyílt használatának jogát, ahogyan cserébe a társadalom is elvárhatja tőlük a felnőtt felelősségtudatot.

A könnyű drogok legalizálásának kérdése minden látszat ellenére nem a jobboldaliak és baloldaliak vitáinak tárgya. Mindkét táborban megtalálhatók a legkülönbözőbb politikai meggyőződésű emberek.

Amint felmerül azonban a kender szabadságának kérdése, a hisztéria-bizniszben utazó populisták azonnal ijesztgetésbe kezdenek. A „hagyományos értékeket” kezdik védelmezni, hogy ezáltal azt az érzést keltsék, mintha valaki fenyegetné azokat.

Az idei kampány új színnel is gazdagodott: a populisták kiderítették, hogy a marihuánanap anyák napjára esik. Borzalom, szörnyűség. Nem lehet itt másról szó, mint előre megfontolt szándékkal megtervezett galád merényletről.

Eddig sajnos nem derült ki egyértelműen, miben is áll pontosan a gonosz összeesküvés, ezért csak találgathatunk. Lehet, hogy a május 4-i marihuánanap miatt anyák milliói maradnak majd egy csokor virág nélkül? Lehet, hogy anyukák, akiket szombat éjfélig még szerettek a gyermekeik, vasárnapra hideg közönybe ütköznek?

Hát, mindez nem túl valószínű. Sokkal jobban fenyegeti ennél az édesanyákat, hogy álszent politikai kampányban párolnak belőlük szimbólumot.

Biztosan vannak persze olyan anyák, akik valóban kaphatók a hisztériára és gyűlölködésre – különösen, ha jól megijesztik őket. Május 4-e azonban azoknak az édesanyáknak is ünnepnapja, akik szeretik a jó zenét és a jó társaságot. Normális, derűs emberek, akik akarnak és tudnak is bízni felnőtt gyermekeikben, s akik éppen ezért meg is tudják óvni családtagjaikat attól, hogy az előttük megnyíló lehetőségeket felelőtlenül használják.

Szerintem nekik is szól a május 4-i meghívás.


Előzmény: refuse (1185)