rm40 Creative Commons License 2003.03.28 0 0 72713
Motorvonatos hírek

- Egy múlt héten született megállapodás szerint az ÖBB - amennyiben a felügyelő tanács is jóváhagyja - 20 db dízel-mechanikus ikermotorvonatot vásárol a Siemenstől 47 millió euró értékben. A járművek Desiro típusúak, megegyeznek a német és román (és a magyar?) vasutaknak szállított kivitellel. A döntést a jobb határidő, a kedvezőbb ár és a jó referenciák indokolták. A szerződés 120 darabos opciót is tartalmaz.

- A Bombardier Transportation további Regina típusú villamos motorvonatok szállítására kapott megbízást a svéd Västtrafik helyi közlekedési társaságtól. A három háromrészes vonat értéke kb. 21 millió euró. A vonatok a Kalmarban és Västeråsban található svéd Bombardier-üzemekben készülnek majd, kiszállításuk 2004 nyraán-őszén esedékes. A Västtrafik jelenleg hat Regina-vonatot üzemeltet. Ezzel eddig 68 ilyen vonat megrendelésére került sor, ezek közül 53 már öt különböző svéd vevő részére kiszállításra került. Az első Regina-vonat 2001 januárjában került üzembe. A gyár a vonatokat 2-, 3- és 4részes kivitelben helyi, távolsági és IC-kivitelben kinálja. A kétrészes vonat egészen 200 ülőhelyes kivitelig alakítható, köszönhetően a széles kocsiszekrény által lehetővé tett 3+2 üléselrendezésnek.

- A Bombardier Transportation az SNCF-től további 14 db AGC-motorvonathat (Autorail Grande Capacité) szállítására kapott megbízást. A szerződés értéke kb. 45 millió euró. A 14 háromrészes vonatból 12 db Limousin régió részére készül és vegyes (dízel és villamos) üzemű, a két Auvergne régióbeli vonat dízelhajtású lesz. A vonatok a Bombarider Crespin (Valenciennes) építi, szállításuk 2006 január - 2007 december között várható. A megrendelés egy 2001 decemberi 500 db keretmegállapodás része, amelyből az SNCF eddig 279 vonatot rendelt meg.