medplant Creative Commons License 2003.03.22 0 0 1
A csíráztatott görögszénamag valóban rendkívül értékes mind magas biológiai értékű fehérjékben, vitaminokban, ásványianyagokban és enzimekben.
Nem véletlenül az indiai vegetáriánus táplálkozás legfontosabb növénye(lásd az indiai saláta recepteket, főzelékeket).
Ami a C vitamint illeti valóban a teakészítés során elveszik,(ezt más gyümölcsökböl egyszerűbb felvenni) de az általam felsorolt többi értékes hatóanyag viszont csak a görögszénamagban található. Nem véletlen, hogy többünk szerint ma a legértékesebb gyógynövényünk azok közül, melyeket a gyógynövényboltokban és patikákban árusítanak.
A sok hatóanyag közül felhívnám figyelmét a természetes szteroid tartalmára. Hány ember -és nem csak a hölgyek- küzködik a hormonszint csökkenéssel? Ezt különböző szintetikus hormontablettákkal igyekeznek pótolni.Bizonyára tudomása van a legújabb botrányról, hogy ezeket a hormonszabályozókat rákkeltő hatásuk miatt Amerikában betiltották.
A 10 perces főzésre egyébként azért van szükség, mert magjából a flavonoidok így kioldódnak, magát a magját önmagában, vagy mézzel elfogyaszthatjuk. A magja egyébként kemény, bár vízben gyorsan duzzad pontosan a gyomor-és bélrendszer védelmében fontos szerepet betöltő galaktomannánok (poliszaharidok), emészthető rostok miatt.
Indiában, Egyiptomban naponta kétszer,háromszor is készítenek teát, nincs is probléma a hölgyek és férfiak hormon szintjével, nem küzködnek potencia zavarokkal és frigiditással.
Előzmény: sachertorta (0)