etwg Creative Commons License 2003.03.13 0 0 71508
Uj főnök uj duma.

A CD (Cseh Vasutak) uj főnöke szinte naponta ad interviewt és modja el elképzeléseit. Ő kb. 2 hete vette át e posztot Ausztriábol jött, ott képviselte CD érdekeit, a neve Petr Kousal.

Ime néhány ötlete.

- Eltörölni a felárat a jobb vonatokon (IC, EC) mert ezek mai kihasználtsága katasztrofa.

- Bizonyos viszonlyatokban csökkentené az árakat, hogy az utazok többsége visszamenjen a vonatra a buszrol (Brno-Praha).

- Idöszakos tarifák bevezetése- pl. szünidei árak, nem csucsidejü vonatokon kedvezmények nyugdijasoknak, családos utazásoknak stb.

- Csökkentené a CD igazgatoságát a mai 800 főröl kb. a harmadára. A törvény csak azt irja elö, hogy könyvvitelig kell a vasutat megosztani, nem pedig azt, hogy 3 teljesen önállo vállalatot létrehozni. Ebböl az is következik, hogy valojában csak 3 könyvelöi osztályra van szükség a többiek bármelyik vállalatnak dolgozhatnak.

- Alapjában véve azonban fel szeretné osztani a CD-t egy tehervasutra ill egy személyszállito vállalatra.

- A személyforgalom elméletileg támogatva van, azonban a mai napig nem volt képes a CD megmondai, hogy ez valojában mibe kerül, igy az állam eddig a dotáciot is csak papiron adta.

- Ha ma nem vinnénk pénzt a teherforgalombol a személyforgalomba akkor már régen becsukhattuk volna a boltot.

- Sajnos a mai dotáciok csak arra jok, hogy növeljék a veszteséget. Az önkormányzatok kérik és kapják a vonatokat, és velünk fizettetik a költségeket.

- Mi 6,7 mld koronát kapunk a személyforgalomra, amiböl azonnal 1,5 mld-t visszavesznek a vasut használata miatt. SZerintem a személyvonatoknál nem kellene ezt a dijat fizettetni.

- A munkaerő leépités az egész vasutat fogja majd épiteni, de az irodai alkamazottakkal kell kezdeni.

- A szagszervezetek beleegyeztek abba, hogyha igy állitjuk fel a stratégiát akkor támogatni fognak.

- A mai napig nincs szerzödésem az uj munkakörre, még a fizetésemet sem tudom. Hivatalosan még mindig Ausztriába vagyok bejelentve.

- Mennyit keresett Ausztriában: kb. 2200 Eurot bruttoban plusz meg valami napidijat.......

Igy Kousal ur.