hmsoft Creative Commons License 2003.03.11 0 0 71390
outsiheder (71224),

"...hidd el nem falra hányt borsó..."

Nos, legalább "inspirálásodra" összeszedtem egybe a vonatkozó infók sűrítményét, ennyit biztosan megért. (Legközelebb nem kell összeszedni, csak hivatkozni. :))) )

seTTebello (71235),

Utánanézek, de valószínű, hogy egy ideiglenes jelölésről van szó. Gyanítom, hogy az "F" sorozat villamosfékes (ellenállásfékes) példányai közül az elsőt látjuk (melyek leszállításával a francia partner csúszott), és még az eredeti félpantográffal. Ezek később betagozódtak az "F"-be. ("Fr", ha jól emlékszem. Ehhez képest az ellenállásfékre a későbbi sorozatoknál a "t" alváltozatjel utal.)
A villamosfék az "F"-eken meglehetősen megbízhatatlanul működött, rövid idő után fel is hagytak a használatával. Olyannyira "szivenütő" lehetett a rossz tapasztalat, hogy a részben (pl. forgóvázak) az F-ből merített VL60, és még a VL80-nak is az első sorozatgyárott, "k" alváltozata nem rendelkezett villamosfékkel.

V42 515 (71241),

"Biztos 2130 volt?"

Amikor a felvételt visszahallgattam, ezt hallottam saját magamtól :))), de meghallgatom mégegyszer...

looksharp (71248),

"Nos, "mellékvonali betonalj" és "mellékvonali leerosítés" nincs."

Az alátétlemezes, síncsavaros közvetlen sínleerősítést a dr. Horváth Attila-féle "Sínleerősítések kialakítása és méretezése" c. könyv is a mellékvonali eszközökhöz sorolja.
A B, U aljakban 2-2 csonkagúla fabetét van, amiből persze még nem következik túl sok, de jellemzően éppen az előző mondatban szereplő sínleerősítést alkalmazták itt. (Más, "fővonalibb" jellegű, de ilyen csavartávolsággal akkoriban talán nem is állt rendelkezésre. Alátétlemez nélkül el tudok képzelni valami "fővonalibbat", de ahhoz meg az alj profilja nem jó.)
Elhiszem, hogy alkalmazták mind a sínleerősítést, mind az aljat fővonalakban. A sínleerősítés esetében ez mondjuk érdekes dolog, de az aljjal együtt, amikor az első "B"-k megjelentek és az újdonság erejével hatottak, magyarázható lehetett azzal, hogy "a betonalj az más, ahhoz ilyet is lehet használni". (Remélem hamar kiderült, hogy mégse.)

hm