V63 026 Creative Commons License 2003.03.10 0 0 71307
Hangosítás:

1. A Tiszán láttam tegnap a legfrappánsabb megoldását a recseg-nem recseg problémának: egy Bko-n a hangszóró helyén nagy lyuk a burkolaton. :-)
2. Ausztriában is recseg a hangszóró. Belföldi IC járaton (Inssbruck-Zell am See-Bécs) tapasztaltam olyat, hogy gyakorlatilag nem lehetett érteni a kalauz bemondását.
Amúgy mostanában direkt figyelem az IC hangosbemondást. Gépi menetrendváltás óta talán nem is hallottam, még a Rapidon is a kalauz beszél. Ennek aztán tág hibalehetőségei jöttek elő: recsegés, lámpaláz, stb. Teljesen jól sikerült hosszú (indulás utáni) bemondást dec. közepe óta kb. 10-ből egyet hallottam, az egyik ICR 619-en követték el.
Nem tudom, hogy megy ez ma, de ha már a gépi bemondás kikopott -ami alapvetően nem rossz, este 9 körül mindenki nagyon örült az ordító muzsikának mondjuk egy páros Nyírségen- akkor a jv-ket trenírozni kéne. Akár úgy is, hogy mondják fel a szöveget fejből hibátlanul, mert sokszor vannak kínosan hosszú gondolkodások, mellészólások, gondolkodni kell az érkezési időponton, vonat típusán (intercity...........Rapid... vonat) és hasonlókon.

MaZó