hmsoft Creative Commons License 2003.03.10 0 0 71280
scsabi,

Jelölgetősdi:

Az alapelv az lenne, hogy egy jelölés hatására egy embercsoportnak, amikor egy bizonyos izéről beszél, ne kelljen mindig körülírnia azt az izét, hanem a körülírást helyettesíteni tudja egy kóddal, amit mindenki (mármint az az embercsoport) megért.

A kód legyen aránylag könnyen megjegyezhető és fejezzen is ki valamit. Mellesleg attól - is - könnyen megjegyezhető, hogy valamilyen módon utal az izének valamilyen tulajdonságaira.
Itt kezdődnek a problémák, mert szorgos (bal és kevésbé jobb) kezek megpróbálják az összes lehetséges tulajdonságot "bekódolni" - ennek eredménye a Bfncklgiejnxndkykrodjfqwpgk stílusú sorozatjel. Akkor átcsap az érdeklődés a középszámcsoportra, amely részben szintén ki akar fejezni valamit, ezzel viszont elmegy a számjegyek egy része, kevés marad a variációs lehetőség. Azaz ki kell találni különféle móricka-módszereket, a problémát áthidalandó. Eljutunk a pályaszámcsoportig, nyertünk vele még 1 számjegyet. Hamar kiderül, hogy nem elég. Na akkor vissza a sorozatjelre, biggyesszünk hozzá felső indexben még pár számjegyet.
Ha pedig a fentiekből kialakuló káosz kevés, hívjunk össze pár évenként magas UIC fórumot, ahol jóváhagyjuk a soronkövetkező "átgomboló hadműveletet". Így a kocsik egy részének oldalán már az új módi szerint jelölünk, de elég sok kocsink van és annál kevesebb festékünk, tehát évekig ottmarad a régi is.
Ami mindebből kialakul, már vetekszik a jobbféle rejtjelző algoritmusokkal... :)))

hm

Előzmény: scsabi (71275)