spiroslyra Creative Commons License 2003.03.06 0 0 7452
Zenematematika (Szabo)

Kihasználva az alkalmat, hogy mivel betemetett benneteket a hó, es nem tudtok tiltakozni, becsempeszek egy Szabó Arpád vonalat. A görög matematikarol szóló, görögre fordított könyvének második részét idézem ide, azaz csak másolnam, mert ahol értem, nehezen fordítom, ahol fordítom, nehezen értem. Ezért, mint egy papagály, idecsőrözöm, kopogom, nagy közöket, hézagokat félrefordításokat hagyva, abban a reményben, hogy okosságtok kitölti a tudatlanságom hagyta űrt. A tét nagy, megtanítható a papagály számolni, a szamár énekelni? Ha igen, nagy a dicsóségessége az Urnak, ha nem, szégyen gyálázat, szamárkóró es papagálykór.
B'fejezet
Eukleidés előtti tanítasok az analogiáról. 1. Bevezetés az analógia tan előtörténete, amelyet Eukleidés adott át nekűnk - mint ahogy az tisztázódott egy korábbi kutatás során - lehetőve tette hogy bemutassuk főbb vonalaiban.
Eukleidés az analógia tan bemutattását az elemek V. könyvében kezdi. A könyv alaptétele a következő: Elemek.V, meghatarozás 5:
"legete oti megeti evriskonde en ti ayti shesi (en to avto logo), to proton pros to devteron opos ke to triton pros to tetarton, otan tihonta isakis pollaplasia tu protu ke tu tritu (kat opjodipote pollaplasiasmon), ean liftun me katallilon siran, ine i megalitera i isa i mikrotera sighronos apo ta isakis pollaplasia tu devteru ke tu tetartu."
Mondják, ha nagyságok olyan viszonyban vannak, hogy az első a másodikhoz mint a harmadik a negyedikhez, mikor isakis? egyenlő? többszöröse az első a harmadiknak, ha legalkalmasabb sorba téve vesszük, nagyobb vagy egyenlő vagy kisebb egyidőben az egyenlő sokszorosának a másodiknak és a harmadiknak. Kinek van egy szép magyar szövege, amit az en összevisszám helyébe tehetnénk?

[Es mindezek melle, rajtkapom magam, hogy elvesztettem ekezet erzekenysegemet...-:[

Előzmény: spiroslyra (3332)