keresztpapa Creative Commons License 2003.01.16 0 0 5
A Medgyessy kormány a bankok nyomására szétzilálja és tönkreteszi a diákhitel intézményét.

A diákhitel különleges konstrukció, nem piaci hitel. Ha ezt piaci alapon lehetne fenntartani, akkor semmi szükség nem lenne sem a kormányra, sem külön jogszabályokra. Akkor a bankok maguktól nyújtanák. De ezt nem tették és ma sem teszik.

Az eredeti elképzelés - amelyet lassan felismerhetetlenségig szétzilál Medgyessy - az volt, hogy kapjon a diák kedvezményes hitelt, olyan állami támogatással, amely kis terhet jelent a társadalomnak.

Tehát: folyósítsa egy állami bank a hitelt, így elesnek a marketing költségek, legyen ingyenes a folyószámlavezetés - ennek fejében az állami banknak esetleg nő a későbbi klientúrája.

Az állam speciális garanciát vállaljon - azaz ne a bankot terhelje a behajtás, stb. költsége, hanem az APEH amúgy is meglévő apparátusa szedje be a törlesztést. Ezzel nagyságrendileg lecsökken a nem fizetés kockázata, így a garancia lényegesen kevesebbe kerül!

A törlesztés pedig ne jelentsen túlzott, vállalhatalan terhet, de ne is húzódjon el indokolatlanul - ez a is a diákhitel társadalmi terheit csökkenti.

Tehát, az állam, kihasználva speciális lehetőségeit és bankját, a szokásosnál sokkal kevesebb rárakódó költségű hitelt nyújt, ezzel minimális ráfordítással maximális társadalmi hasznot ér el.

Medgyessy most ezt az elvet borítja fel, a bankok hasznát növelve, a társadalom és előbb utóbb, amikor a költségek elszaladnak, a diákok terhére is.

Előzmény: Venyerin (2)