makopa Creative Commons License 2003.01.05 0 0 0
Politikai értelmező szótár
(Kizárólag haladóknak)
NSZ • 2003. január 2. • Szerző: Szigethy András

Az alábbi (2002-ben széles körben használt) szócikkek tájékoztató jellegűek, a kifejezések mögöttes hátterét igyekszenek megvilágítani. Főként a politikai pályára lépett, egyébként becsületes magyar állampolgárnak, ám elsősorban frakcióvezetőknek, a pártok és mindenkori kormányok sajtószóvivőinek lehet hasznos időtöltés a zsebszótár tanulmányozása. A szószedetek utáni tanácsokat, illetve kifejezéseket oly mértékben ajánlott megtanulni, hogy azokat akkor is tudja alkalmazni a politikus, ha álmából felkelti a mentelmi bizottság elnöke, az adórendőrség vagy a sajtó képviselője.

A szócikkek nem abc, hanem fontossági sorrendben következnek és tartalmaznak elsődleges és másodlagos jelentéseket. Valahogy így:

Korrupció: 1. Már kiderült az ügy. 2. Korrupció az, amiben nem vagyunk benne (Sajnos. Ha benne vagyunk: az ügylet jogszerű, bár kétségtelen, hogy etikailag... stb.)

Alaptalan vádaskodás: 1. Politikai ellenfeleink megtudták az igazat. 2. Tőlük mi is.

Választási csalás: 1. Nem mi győztünk. 2. Miért nem mi győztünk?

Közel álló üzletember: 1. Megint lebuktunk. 2. Más módon kell pótolni a pártkasszából hiányzó összeget.

Sem cáfolni, sem megerősíteni: 1. Fogalmam sincs, miről van szó. 2. Melyiket mondjam az öt variáció közül?

Eredménytelen tárgyalás: Szigorúan csak ellenzékben használatos kifejezés.

Óriási sikert értünk el: Szigorúan csak kormányzati pozícióban használatos kifejezés.

Demagógia: 1. Politikai ellenfelünk túlságosan logikusan és lényegre törően érvelt. 2. Ami nekünk nem jutott eszünkbe.

Közbeszerzési pályázat: 1. Gyerekek, nekem miért nem szóltatok? 2. Most mi leszünk a fővállalkozók és ti az alvállalkozók. 3. Végül is olcsóbb, de többe fog kerülni. 4. Megígérjük, de nem írjuk ki. 5. Kiírjuk, de zártkörű. 6. Meghívásos. 7. Vagy amit akartok.

Kivonulás a parlamenti ülésteremből: 1. Semmilyen érvényes válaszunk nincs a bennünket ért bírálatra. 2. Milyen igaza van a másiknak 3. Úgysem lennénk elegen a szavazáskor, egyébként is még millió ügyet kell elintézni az év vége előtt.

Ügynökmúlt: 1. Csak más pártba tartozónak van. 2. Ha nálunk is előfordul, az nem a miénk. 3. Ha mégis miénkről van szó, akkor se mi vagyunk. 4. Az nem is úgy volt. 5. Meghasonlottunk. 6. A mi ügynökünk áldozat. 7. Kényszer hatása alatt, és egyébként sem jelentett, valamint semmiféle hivatalosan aláírt dokumentumon nem szerepel az okmányokkal alátámasztott listán szereplő, törölten hiányzó személy helyett feltüntetetett, írásszakértő által be nem bizonyítottan ellátott, kézjeggyel nem is jegyzett beszervezési nyilatkozat.)

Múlt: 1. A mienk tiszta. 2. Bezzeg. 3. Nem is éltünk akkor. 4. Háromévesek voltunk. 5. Ott se voltunk. 6. Na jó, ott voltunk. 7. De ő akkor is hazudik.

Klientúra: 1. Sajnos megint hiába építettük. 2. Átpártoltak.

Folytonossság a politikában: 1. Az ellenzék, minden ígérte ellenére, konstruktivitás helyett a nemzeti célokat veszélyezteti önző pártpolitikai szempontoktól vezérelten.

Elfogult média: 1. Azért valahogy csak be kéne tiltani őket.

LEHET FOLYTATNI !