suomy Creative Commons License 2002.11.29 0 0 148
Igen, Dr. Lecter jól rávilágít a lényegre, mert mire a III. fokozat kiég, addigra a Hold felé vezetô pályán van a cucc és elszakadt a Föld gravitációjától, ekkor már csak néhány jól idôzített gyújtásra van szükség, hogy a Hold körüli pályára álljanak, illetve, hogy elhagyva azt a Föld felé vegyék az irányt. Ennek fedezete a műszaki egység üzemanyagkészlete - a jegyzetemet nem hoztam haza, ezért most a pontos súly arányokat nem tudom, de a 24514 kg-ból elég tetemes mennyiséget tesz ki.
A Földre egyébként kizárólag az 5844 kg-os (+holdkôzet+személyzet) parancsnoki egység tér vissza, de ezt csak a légköri súrlódás fékezi, illetve az utolsó szakaszban ejtôernyô.
Visszafelé pedig azért elegendô kevés üzemanyag, mert a Föld amúgy is vonzza a hajót, csak irányba kell állni, és már zuhan is. Persze nem mindegy, hogy hogyan áll rá a visszatérôpályára a hajó, mert van egy olyan belépési szög a légkörbe, ahol a parancsnoki egység aljára aplikált vastag kerámiaréteg még nem ég át - ez egy 2 fokos nyilású tartomány. Ha ennél meredekebb szögben halad a Föld felé, akkor garantáltan porrá ég, ha laposabb szögben, akkor meg egyszerűen lepattan a légkörrôl, és ekkor már nem lehet korrigálni, mert már le van választva a hajtóművet tartalmazó műszaki egység. De ezek a pályakorrekciók már csak néhány másodperces gyújtást igényelnek - amolyan finomhangolást - és a műszaki egység hajtóműve azért nem fogyaszt 2,7 tonnát másodpercenként... :-)

Egyébként nemrég mondták be az Inforádióban, hogy már elege van a tudósoknak a kételkedésbôl, és egy nagy (földi) teleszkóppal megnézik mi van a leszállóhelyeken. Kíváncsi leszek... :-)
Szerintem ez a téma csak el fog durvulni, mert a médiának szüksége van ilyen típusú hírekre - minthogy a Holdutazás kamu volt - végsô soron ilyesmibôl élnek (nézettség, reklámidô, stb...), az emberek meg szeretnek kételkedni minden kormányzati eredetű dologban. Pláne hogy egy űrfelvételt meghamisítani manapság már közel sem akkora kunszt, mint lett volna ez harminc éve... (lásd:
http://www.tar.hu/imbrium/
http://www.tar.hu/tranquillitatis/
...miként ezt már régen megcsináltam... :-)
Én is szeretek kételkedni benne, csak még nem találtam cáfolatot.
Meg azért ne feledjük, hogy a szovjetek emberes Hold-programja összeomlott a hatvanas évek közepén, és biztos vagyok benne, hogy ha a hírszerzésnek a legkisebb gyanúja is támadt volna, hogy az amcsik programja kamu, akkor nagyhatalmi érdekbôl teszik nevetségessé az egészet. Ehelyett szép csöndben elismerték a bukást, elkezdtek a Hold-programjukhoz fejlesztett rakéták felhasználásával a Vénuszra, meg a Marsra szondákat küldeni, ja, és persze kiköszörülendô a csorbát, azért a Holdra is fellôtték a távirányítású járművüket. De biztos vagyok benne, hogy ha valóban kamu lett volna a dolog, akkor a szovjet pártvezetés kérdôjelezte volna meg, és nem amerikai tévériporterek, meg bulvárcikkírók.
Emellett eltörpül az a szokásos érv, hogy nem fognak 400000 ember fizetni tíz évig, plussz a projekt anyagköltsége... mert 13,5 tonnát másodpercenként megzabáló járgányokkal ez sem kutya... :-)

Előzmény: Dr. Lecter (147)