suomy Creative Commons License 2002.11.29 0 0 143
Bocs, de folyamatosan jutnak eszembe dolgok... Semmit nem hoztak vissza a felszerelésből, amit nem volt szükséges. A holdjárók a mai napig ott parkolnak a leszállófokozatok, az amcsi zászló, meg a szétszórt szemét mellett - nagyon csúnyán otthagyták a kacatot, amit a felszálláskor szétszórt a hajtómű. Élelmiszerből a kompon nem hiszem, hogy bármennyit visszahoztak volna, mert az Apollo-17 75 órás holdi tartózkodása során - ez volt a leghosszabb időtartam - szerintem rendesen kidekázták a kaját, hogy elfogyjon.
A holdkőzetek 400 kilója maximum összesített adat, az egész Apollo program során összegyűlt mennyiség, mert a 17-es hozta vissza a legtöbbet, 110kg-ot (földi súlyban... :-)).

Adat:
A Föld felszínén 11,2 km/s, a Hold felszínén a szökési sebesség 2,4 km/s. Azonban a felszálló egységnek ezt a sebességet sem kellet elérnie, mert pályára állt a Hold körül, összekapcsolódott a parancsnoki kabinnal, és ennek az egységnek a (lényegesen nagyobb teljesítményű) hajtóművével szakadtak el a Holdtól.
Ha jól értem az angol szöveget, akkor az egész holdkomp (Apollo-17,az utolsó, amikor mindenből a legnagyobb tömeggel kell számolni, mert már "bátrak" voltak) feltöltve üzemanyaggal, oxigénnel és vízzel 16000 kg, ebből felszálló tömeg 4300 kg. A teljes tömegből üzemanyag 11200 kg, amiből a leszállás során elég rendesen fogy - tehát a tömeg folyamatosan csökken, ahogy közelednek a Holdhoz, aminek során a növekvő gravitáció egyre kisebb tömegű testre hat (de a differenciálszámítás sem az erősségem... :-)). A Holdra leszállt kompon a megspórolt üzemanyagon felül - ez nem volt sok, mert nagyon dekáztak - 2400 kg üzemanyag volt a felszálló fokozatban, és nyilván teljes gőzzel indultak, minek során az üzemanyag tömege rohamosan fogy, miközben emelkednek a Holdról, és a távolsággal négyzetesen csökken a tömegvonzás.
A súlyadatokat el kell osztani 6-tal, hogy a holdon mérhető szökési sebbességgel arányba lehessen hozni, de ha nem haragszol, most nem keresek utána az Apollo-rendszer hajtóműveinek fajlagos tolóerejének, mert ez meg az üzemanyag felhasználás - tehát a tömeg/sebesség arány változásának mértékére világítana rá...

Szerintem nem volt gond az arányokkal...
Bár ez csak megérzés, de ha van itt egy mat-fiz-es akkor hátha végig tudja mondani ezt normálisan is... :-)

Előzmény: Marslakó (139)