suomy Creative Commons License 2002.11.29 0 0 141
Helló Marslakó!

A reklámokat szabad szemmel szoktam nézegetni, más céllal meg - szerintem - nem jutna eszébe senkinek, hogy a Földről láthatóan megjelölje a Holdat - legfeljebb a Land-art néhány elvetemült képviselőjének jutna ilyen az eszébe, de az már Moon-art lenne :-) Persze nem tartok attól, hogy becsomagolják a Holdat, mert a művészetre ennyi pénzt nem szoktak szánni.

Az arány-kérdésre most nem tudok kapásból részletes választ adni, csak felhívnám a figyelmedet egy apróságra, amit kifelejtettél: a gravitációs vonzás a távolsággal négyzetesen áll arányban. Nem vagyok matematikus - rajz szakon végeztem - úgyhogy nem akarok belebonyolódni, mert egy matekos bissztoss körberöhögne -, de valahogy az dereng nekem, hogy 1/6-od g vonzástól elszakadni nagyságrendekkel kisebb energiabefektetés, mint 1 g-től.
A holdkomp felszállóegységét tehát nem is kell olyan veszettül felgyorsítani, hogy elszakadjon. Az egész leszállóegység pedig pontosan azért olyan gányolt kivitelű pléhdoboz, hogy ne legyen nagy a tömege, még könnyebb legyen fölemelni. A Földön mért 400kg holdkőzet súlya a Holdon cirka 66kg.
Tudom, hogy ez nem teljesen meggyőző, de úgy érzem, hogy nincs itt akkor a gond az arányokkal, csak sajna a szöveges feladatok sosem voltak az erősségem... :-)
Mindenesetre kajtatok még némi adat után...

Előzmény: Marslakó (140)