Marslakó Creative Commons License 2002.11.28 0 0 139
Hello Suomy! (Thomas?)
Remélem jól írtam a neved!

Azt elhiszem, hogy oda el lehetne juttatni élő embert.
Csak azt nem hiszem el, hogy a holdra szálló egységgel tudtak akkora üzemanyagot magukkal vinni, hogy lefékezzék a hold egységet, hogy olyan sebességgel landoljanak, melyet a berendezések, valamint a személyzet, na meg a leszálló egység "lábai" kibírnak.
Ugye azt tudjuk, hogy a hold gravitációja 1/6-oda a földének. Namost akkor feltételezem, hogy a hold körüli pályán lévő egységhez ha fel akartak jutni hozzá, akkor annyi üzemanyag kell , mint a föld gravitációs erejének legyőzéséhez szükséges készle 1/6-oda (najó, ott nem kell számítani légellenállásra). Ekkora üzemanyagot szerintem nem volt képes tárolni az a kis konzervdoboz. Egyszerűen nem tartom hihetőnek, hogy abba a kis leszállóegységbe elférjen az az üzemanyagmennyiség, amely elég a hold gravitációjának legyőzésére, s felvigye őket a hold körül keringő "bázisra". Hisz abban a kis utazófülkében rengeteg berendezés, oxigén, víz, élelmiszer, holdjáró kocsi, emberek, (vissza állítólag négyszázvalahány kiló holkőzet)
stb.
Nézzük (laikus szemmel, egy kis elektroműszerészi jártassággal, meg a mesterem szerinti józan paraszti ésszel) mi megy fel a földről:
Hajtóanyag, rengeteg, egyszer olvastam ez kiteszi kb. a teljes induló súly 98 %-át.
Marad 2 % súly amely esetünkben a következő:
a hold körül keringő egység, a leszálló egység a tartalmával(fentebb felsoroltam) valamint a holdról a földig visszavezető úthoz szükséges üzemanyag.
Ha a hold gravitációja 1/6, akkor kizárt, hogy abba a két százalékba beleférjen a visszaúthoz szükséges üzemanyag, főleg tudva, hogy ebben benne vannak az egyéb berendezések készletek emberek is. Így az üzemanyag max kb 1 % maradhat. Na most, ha mondjuk oda kellett pl. 98 köbméter üzemanyag, kizártnak tartom, hogy vissza elég legyen az 1 köbméter. Ne a menyiséget figyeld, hanem az arányokat.
De igazából nekem a holdról a bázisig tartó úttal van a problémám, hogy abban a kis "vacak" leszállóegységben, tutkó, hogy nem volt annyi hajtóanyag, még akkor sem, ha a vacak egy részét hátrahagyták...

Ha esetleg zagyvaságokat írtam, akkor kérlek javíts ki, hisz szeretnék benne hinni, de a fentiek miatt nem tudok.
Persze nem vagyok túl járatos az űrkutatásban, ezért hibáimat nézd el nekem.

Sajnos nehéz lesz meggyőznöd álláspontom ellenkezőjéről, de hátha...