Gabababa Creative Commons License 2002.11.25 0 0 1091
Bocs, hogy OFF vagyok, de a ciberére reagálnom kellett. Srác létemre itthon én főzöm Édesanyám receptje alapján. Szíves okulásul...

Céklacibere

Hozzávalók:

5-6 db közepes, jó lila cékla, 3 db joghurt, 1 db tejföl, só, bors, burgonya (a leves több alkalomra elég, mindig friss tört krumpli kell hozzá), 2-3 fokhagyma.

Elkészítése:

A céklákat megmossuk, meghámozzuk, felszeleteljük. Egy 5 l-es uborkásüvegbe (ha csak kisebb van, a cékla, a joghurt és a fokhagyma mennyiségét arányosan csökkenteni kell) betesszük, vízzel felöntjük, megsózzuk. (Tapasztalatom szerint akár kevés, akár sok sót teszünk bele, így sem, úgy sem lesz jó, csak véletlenül lehet eltalálni a só mennyiségét - Murphy)

Addig tartjuk meleg helyen – pl. tűzhely mellett – amíg megsavanyodik. Leszűrjük (a céklát még egyszer felhasználhatjuk, kevesebb vízzel), a tűzhelyen az első lobogásig forraljuk, közben fokhagyma nyomóval beletörjük a fokhagymát, borsozzuk, ha kell utánasózzuk. Ha már eddig is sok volt a só, jó módszer a káromkodás.

A joghurtokat és a tejfölt egy akkora edényben, amennyi levest egy alkalommal készíteni akarunk, összekeverjük. Lassan, állandóan keverve elkezdjük a forró céklalevet belemeregetni a joghurtba, így nem fog összecsomósodni. Ahogy nö-vekszik a céklalé mennyisége, úgy lehet növelni a meregetés, később csurgatás sebességét. Csomószor felváltva keverni, illetve kavarni!

A főtt burgonyát összetörjük, a tört burgonyát forrón, külön tányérban tálaljuk a meleg leves mellé.

Fogyasztási javaslat 1. A leveses kanálba tört krumplit véve azt a ciberébe merítjük, majd hosszan dicsérjük főzési tudományunkat. Utána a kanál szájbavétele, majd nyelés. Ezután abba lehet hagyni az öndicséretet.

Fogyasztási javaslat 2. Koplalunk, így jól fogyunk.