Robzon Creative Commons License 2002.10.27 0 0 4542
NormaJean!
Én is foként saját példámból okulok. Es azt hogy értek nem merném állitani. De vannak elképzeléseim. Azt elhiszem, hogy neked nem jön be a szobabringa, nekem se nagyon. De sokan jól el vannak vele: reggel felpattannak, és miközben megnézik a börzei hírmüsort szépen lenyomják a kis 40 percüket, zuhanyzás, és indul a nap. Jól be lehet igazitani az életvitelbe, és ehhez képest tök hatékony. Magamszámára most a korizást tartom nagyon frankónak. Mondjuk egy esetlen túlsúlyos embernek azért nem javasolnám.
Persze, hogy az aerob tartomány fölötti edzesnek is van értelme. Sot sokkal több értelme van a számodra (állóképességfejlesztés). Csak annyi van vele, hogy egy kövér embernek nem ez a legcélravezetobb módja a fogyásnak, mert az edzés közbeni zsírégetés kisebb. Persze az intenzívebb edzés, nagyobb energiadeficitet okoz, tehát még jobban is fogyaszthatna, ha ezt az energiadeficitet nem glykogénból, és izomfeherjébol fedezné. Persze úgy is nézheted, hogy ez a glykogén amúgy talán zsirként rakódott volna le... Meg kell találni a feladathoz megfelelo edzésmódot és a túlsúlyos emberek esete sok szempontból speciális. Edzetlenek, az anyagcseréjük a raktározásra van beállva, az izületeik fokozottan veszélyeztetettek, mozgáskordináció sehol, állóképesség nulla. Egy ilyan embernek, egészen mást jelent egy boxaerobic mint mondjuk neked. Es másként is 6 rá, lesérül, izomtömeget veszit, es alig ad le zsírból. Badisoknak, - akik nagyon féltik minden gramm kis izmukat - se feltétlenül jo az anaerob tartományban történo állóképességi edzés, az izomtömeg veszteség miatt. A badis is külön faj, akárcsak a dagadt. Részemrol mostanában variálom a dolgot, olyan 50 perctol 3 óráig terjedo korizásokat szoktam eloadni, 130-160 as pulzus között. Ha csak 50 percet nyomok akkor vegig 150-el megyek, a számított aerob tartományom amúgy 117 és 131 között lenne. Jó lenne nekem is vegre nagyobb súlyt fektetnem a zsirégetésre, mert versenyzünk egy haverommal, május 26-áig melyikünknek lesz jobb hasa. Es ez a szemét nagyon beelozött, hülyére futja meg hasazza magát. Én meg most minden vagyok, csak nem szálkás, igaz ha nem nézek tükörbe nagyon jól érzem magam, sose volt jobb az állóképességem, es erosebb vagyok mint bármikor. De leküzdöm a nyavalyást, mert most bekeményitek én is. Nehogymá. Ráadásul még nálam is öregebb. Amiazédurva. :)

Murdock!
Hát öreg cimbora, annak megtapasztalását hogy mi áll jól neked, meghagyom a lányoknak, ha nem haragszol. :)
Másrészt asszem most nem értesz mindent ebbol a témából, de abban teljesen igazad van, hogy ennek a szegény kövér nonek a problémája sokkal nagyobb teret kapott mint amennyit érdemel. Még szerencse, hogy ott van jobboldalt a scrollbar, ha valami olyat látsz ami nem érdekel használd egészséggel, egyszerübb mint puffogni, szerintem. De aztán puffoghatsz is legfeljebb én nyúlok a gördítosávra. :) Ez egy ilyen müfaj. Majd közben beszéljünk azért alakformálásról is, pl. nem irtad, hogy állsz a fekvenyomással... Gondolom a bicepszedet se kímélted, mert az is elöbbre volt, ha jól emlékszem.

Sylvike!
A tae-bo már sportnak számít? Nocsak. :) A pulzuskontrollos zsírégeto arobedzés kritériumait nem valósitja meg az valószinü. De biztos, hogy nem rosszabb az aerobicnál. Igaziból szerintem tök mind1, csináld ha kedved van hozzá. Engem speciel kicsit idegesitenek ezek a "küzdosport aerobic"-ek, de csak azert mert küzdosport szempontból nézem oket, es igy nézve szörnyü. Aerobic szemmel nézve meg tök mindegy mit kapálózol lényeg, hogy szórakoztasson és elmenj legközelebb is. A netrol meg bármikor le tudod tölteni, ha szerzoijogi gátlásaid nincsenek, (ellenben van legalább DSL-ed), javaslom a Kazaa-t.

Kicsijucus!
"szeretek tornázni,de azt nem merek,mert még fáj" Hát ha az izületikopás miatt fáj, akkor hülyeség odairni a még-et. Az addig fog fájni, amig protézist nem kapsz. Utána meg mégjobban, csak majd máshol. :) Az én térdemet 14 évvel ezelött kelett volna megmüteni, ugy széjjel van kopva, hogy a dokik mókásabbnak találják a röntgenképemet, mint a Móritzka magazint. Ez a térdmütögetés annak idején még gyengébben ment nekik mint ma, ma azért már van olyan akinek jobb lesz utána. :) Részemrol nem aggodalmaskodok, ha fáj, hagy fájjon, ebbe azert nem halok bele. Mondjuk az is igaz, hogy nekem nem szokott bevizesedni, igy viszonylag könnyen magyarázok. Aztán lehet, hogy pont azert nem dagad be, mert folyamatosan edzek, ezt már nem tudjuk meg sosem. Ha engem kérdezel totál nyugodtan edzzél vele, csak ne fuss kemény talajon. (Bár én állat vigan járok squash-olni is, a kedvenc sebészdokim szeme elött guggolgatok másfél mázsával, 30-40 km-eket korizok, látod mégis élek még.) Akkor vagy beteg, ha betegnek érzed magad, betegként kezeled magad. Csak mi emberek hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tökéletesnek kell lennie az alketrészeknek bennünk. Francokat! Hagy villogjon néha az olajnyomáslámpa, elmegy igyis ez a kotroc 70 evig. Söt jobbal elmegy mintha vitrinben tartanánk. Az izületikopás nem betegség, csak egy állapot. Amugy halottál a Condrosulf nevü izületgyógyszerröl? Kérdezd meg a dokidat, azzal elég jól szinten lehet tartani a dolgot.