KARVALY Creative Commons License 2002.10.09 0 0 469
szia,
meleg talaj amit szeretnél, csak akkor járható, ha ezt te végzed, és persze megfelelő engedélyek birtokában. Miért mondom? A te oldalad abban nyilvánulna meg, hogy te végzed a befogást, és így a befogott állatot te helyeznéd el. Ez miért fognos? mert egy rókabőr minima 10ezer a piacon, magáért a lődíjáért (orr, vagy farokvég) 2 ezret ad bármelyik hivatásos vadász és akkor még ott van a gereznája is. Egy trapper sem fogja kitelepíteni valami jó helyre a befogott komát így... Ráadásul jogilag tilos is. Tudok hivatásos vadbefogót, jól ismerem. De azt nem garantálom, hogy a befogott állat gereznájából nem bunda fog készülni.
A másik oldal. A róka vadászható vadfaj, ráadásul egész évben befogható, lőhető. Ez miért lenne neked probléma? Éppen azért mert vadászható vadfaj, így a befogás helyén illetékes vadászatra jogosulttól kell engedélyt kérned, mert vadászatnak minősül a vad elejtésére, befogására irányuló közvetlen tevékenység. Ha a helyi vadgazdával nem tudsz dűlőre jutni, akkor még ott van a megyei vadászati felügyelő, aki kiadhatja számodta az engedélyt. Kiadhatja! De nem fogja, ha meghallja, hogy te a befogott állatot valahol máshol szabadon akarod engedni. Mindjárt írom miért.
A szabadon engedéshez is hatósági engedélyeztetés szükséges, ha vadászható és hazai faunába illő egyedről van szó, akkor a megyei FM hivatal vadászati-halászati felügyelőségén kell megkérvényezni (mint a befogást). Itt egy sor dolgot meg kell indokolnod és okolnod. Azt mondanom sem kell, hogy a felebaráti szeretet és állatvédelem, üres patronnak számít. Ha védett az állatka és nem hazai faunába tartozik, akkor a KTM az illetékes, ha vadgazdasági jelkentőséggel is bír akkor + az FM. Jó mi? A faunaidegen dolgok ele nemlegesek, mivel az új KTM irányzat, hogy ezeket az állatokat likvidálni kell az országból. Így a muflontól a szikáig, a pézsmától a mosómedvéig itt mindennek menni kell. A népgazdasági érdeket nem lehet a természetvédelem elé állítani. Itt semmit nem lehet tenni ugye:)))
(csak zárójelben jegyzem meg, hogy ugye a fácán az ázsiai faj, nem a mi faunánké:) Ezt valahogy senki sem akarta, vagy merte kirekeszteni, valjon miért?:))
Hogy a faunába illő rókát miért nem lehet szabdon engedni, mondjuk egy nemzeti park területén, erre egyszerű a válasz. A felmérések szerint a róka a túlszaporodott, köszönhető alkalmazkodó életmódjának, és ebből fakadó megnehezített vadászhatóságával (lakott terület-ipari területek, stb.), valamint az immunizálásából adodó erősebb vitalitásának is.
A hétvégén beszéltem néhány überrangú vadásszal. Meglepődve hallottam, hogy pl. Gemencen idén ezer róka elejtését ÍRTÁK elő! tehát nem irányozták, hanem írták elő, ha kevesebb kerül a terítékre büntetést szab ki a hatóság. Nem hittem a fülemnek. Ha ott ez van, akkor máshol sem kívánatos, egy nemzeti park területén, ahol pl. többszázezer földön fészkelő madár él, ott meg pláne. A vaddisznóval is hasonló a baj, már mint természetvédelmi oldalról. Vadászoknál csak akkor, ha számla kerül az asztalra, vadkárokozásért:)
Egy dolgot tudok javasolni. A befogott róka, csak valami állatkert, vagy hasonló működési engedéllyel rendelkező társadalmi (magán) cégnél lehetne olyan biztonságba elhelyezni, ahogy te szeretnéd. Ha ez megvan és igazolható, akkor jön a befogási engedélyeztetés.
A befogásban meg gyakorlati tapasztalataimmal segíteni tudok neked:) Idő hiányában gyakorlatban nem valószínű.
üdv karvaly
Előzmény: CICA (468)