KARVALY Creative Commons License 2002.10.07 0 0 464
Drága "KTM-es" barátom:D
:) a "felhígulási" sznindróma, megint egyfajta állandóan visszatérő hivatali vessző paripa, ami igen gyönge gebe:)
Igen nagyon minimális teret biztosít nekünk a törvénykezés, a korábbiakkal szemben, nem csak a vadász és tenyészmadarainkat csökkentették le drasztikusan, hanem a solymászatra használható fajokat is. Ha annyira védik a hazai fanuát és keveredését, akkor miért nem lehet a külhoni fauna, zárttéréből sorozatgyártás során kikerült fiókkákkal vadásznunk? A hazai fauna keveredést, ne hozd elő, mert ez szakmailag teljesen megalapozatlan, és csak üres frázisok.
Fehigulásról. Tudod ez sohasem a törvényi szankció, vagy szigor eredménye tartotta kordában, már mint a magyar solymászokat,( de az európaiakat is ide vehetjük). Korábban szankcionálták, hogy csak 50 fő lehet, majd 70 fő. Persze ezt egy jogállamban ugye nonszensz, hogy egy "közérdeket" szolgáló dologtól bárkit is elzárjanak limitált tagsági meghatározással. Több, mint 15 éve már nincsen tagsági korlátorzás, már történelem az az idő, amikor még én jelentkeztem, várva, hogy a 70-es "elitbe", bekerüljek, és akkor még évente max. 5 fő volt a felvehető létszám. Szal azóta nincsen limit. Évente mint egy 80 fő jelentkezik, "hirtelen felindulásból". Ebből általában 2-3 ember válik solymássszá. Tudod, nekünk is van egyfajta szigorú házi rendünk, amit egy többször módosított SZMSZ-ünk, melyet kénytelenek vagyunk a törvények változásával, valamint a solymászat fejlődésével, új irányzatainak megjelenésével Korrigálnunk.
Az egyesület, felszaporodott 110-120 főre, talán 5 év alatt, és ezt a létszámot tartja 10 év óta. Hol volt még akkor a jelzett szígorúbb törvények? nem kedves barátom, a solymászat nem egyszerű állat tartás, hanem elhivatottság, csodálatos terep sport, ami teljes embert kíván úgy, hogy mellette ledolgozza a maga 8-10 órás munkáját és minden mástól elvonva a szabad idejét és pénzét, a madaraira koncentrál. Ez barátom az önszabályozás ereje és nem a törvények! Ez tart minket "kordában" és véd meg a szélsőségektől és általatok állandóan rijogatott "felhigulástól". (csak zárójelben jegyzem meg, hogy kevés az olyan szervezet és hobby lobbi hazánkban, ahol a válások aránya olyan magas volna mint a solymászoknál. Ez nem a mi fenegyerekségünk miatt van, hanem azért, mert kevés nő tudja tollerálni hosszú távon a madár dilinket:)) Tudod nálunk is vannak olyan új tagok, akikről már szinte a felvételüknél lerí, hogy 5 év múlva nem velünk tapossák majd a sarat. Ugye még a szemed előtt van, hogy évente átlagosan 80 fő jelentkezik az egyesületbe... Még sem duzzad a létszám! Persze kívülről minden szép és egyszerű, amikor benne van, rádöbben, hogy ő még sem ezt a szépet akarta, mert rengeteg idővel, pénz ráfordítással, fáradsággal és lemondással jár, ami számára már nincs arányban a kapott széppel. Ő belőlük sohasem lesz az én fogalmaim szerint SOLYMÁSZ, csak olyan sarlatán, amit te is megemlítettél. Ilyen minden állattartónál előfordul. Gondolj csak bele, hogy hobby célra évente hány százezer vörösfülű ékszerteknős vesznek és pusztítanak el hozzánemértésükből adódóan. Persze erre megint mondhatod, hogy nem CITESes, mint a leopárdjaid:)
Számomra nem mentség, hogy védett, vagy nem védett állatot pusztít el valaki csak azért, mert önös célból tetszik neki, és lustaság, hozzánemértés, stb. miatt elpusztulnak az állatai, még ha nem is védettek, és mivel van rá pénze, majd vesz másikat... No ja, ezekkel nem is kell foglalkozni...
Persze ez nálad nem játszik hiszen már évtizednyi távból gondozod kedvenceidet.
Nálunk már akkor elvérzik a belépő, az alatt a két éves próba idő alatt (vagy három, ha az első kettőben nem felelet meg), amit kötelező solymász tanulóként írunk neki elő. Ekkor nagy a lelkesedés, bigbrhaderes mutogatási vágy, stb. Fél éven belül rájön, hogy ő más lovat akart és csá. nekünk és a madaraknak is jó, ha egy életre sikerült elriasztani a delikvenset.
Ebből kiindulva, a liberalizáció már nem is olyan ördöngös. persze tudom, mindenki számára jó és megnyugtató törvény nem létezik, de kompromisszumos igen. Eddig mindig csak mi hajoltunk, mert a felsőbb vezetés "csak"!!! válaszaira, inkorrekt eljárásaira, erősebb kutya b.. alapon elveire nem tudtunk hathatósan előre rukkolni. Miért? mert eleve az elmúlt 20 évben blokkolva volt minden fajta solymászat propagáló tevékenység! Ki ne derüljön, hogy milyenek vagyunk, mert akkor a közvéleményt nem lehet hangzatos dumákkal elkábítani...
Nem üresen puffogok, illetve általad említett vélt sérelmeket hozok elő. bírósági végzéseink vannak, ahol a KTM és ezen belül is néhány vezető törvénytelen, diszkriminatív és súlyos hivatali és beosztásában elkövetett visszaélés és túlkapást degraláltak. Mindezt úgy, hogy az én adófizetésemből, az én illetékkötelezettségemből, tehát az én pénzemen pereskedett ellenem, ellenünk, és nem a saját zsebükből. érted a sebeket? Nem a felhígulási félsz miatt lett így kreálva a törvény, hanem a "csak" miatt:(
Persze, ahogy kezd ebből a 40 éves tapasztalatokkal teli baloldali dologból az ország a világ felé nyitni, így nekünk is nagyobb terünk és esélyünk van arra, hogy szép lassan, vissza folaljuk az "államosított" tulajdonainkat és megillető tiszteletet és törvényeket, ami ma egy Magyar Solymásznak kijár. Én sem látom még a háború végét, de közelebb van, mint ahogy elkezdtük. Tudod, változott az álláspontunk, nyerőbb a dolog, ha az ellenség taktikáját alkalmazzuk viszont:) Mivel ő találta ki, nehezen mondhatja, hogy ez unfrankó:)
A lécek egyre magasabbra kerülnek, ahonnan csak egyszer lehet lezuhanni, de akkor nagyot...
Nekem szárnyaim van, nem tudok akkorát tanyálni...:)
Te is belátod, hogy a hazai védett állatok és a CITES előírások között nincsen harmonizáció. Sok ország pl. ezért is nem lehetett tagállam. Ez mindig egy picit elgondolkoztat...
Hogy a közel jövőben változni fog, mérget vehetsz rá. Ha máskor nem, amikor becsatlakozunk az EUba, bár ez még odébb van. Akkor viszont, már az itteni okostojások sem igen tudnak kapálózni, viszont szépen festeni fogják a bizonyítványukat, ebben bíztos vagyok:) Ehhez nagyon ért a honi politika:)
üdv karvaly
(persze, hogy dili volt a gekkó, nekem is olyan CITES listám van, mint neked:))
Előzmény: szega (463)