Drapálek Creative Commons License 2002.09.29 0 0 1309
Tisztelt PR (Prága-rajongó), szerintem ez így, ebben a formában nem teljesen igaz.
Tapasztalataim szerint a két ország között csak első látásra nem tűnik fel a különbség. A mindennapi életben azonban igen.
Röviden: Csehországban nyugodtabb és kellemesebb az élet, mint nálunk.
Valahogy minden kicsit jobban van.
Egy példa:
A prágai metró ugyanabból az anyagból dolgozott és dolgozik, mint a budapesti: szocialista alapú technika, orosz metrószerelvények stb. Mégis utasbarát a budapestihez képest.
Elfogadom azt az ellenvetést, hogy persze, mert a szocialista világ dicsőségének szentelték (márvány-burkolatú állomások, hatalmas belső terek, stb.).
De vajon az mivel magyarázható, hogy a prágai polgár MŰKÖDŐ jegyautomatákból szerzi a jegyet (a gép vissza is ad), míg a budapesti a lerobbant gépek árnyékában megbúvó, nyugdíjas utcai árus pultocskája előtt kanyarog.
Az óorosz metrókocsik Prágában kissé jobban vannak karbantartva. Az ajtók záródását kellemes hang közli (amit nem egy magyar PR fejből idéz). Ugye ugyanez Budapesten egy fülsértő szignál után recsegő-ropogó darálás szokott lenni.* A tömegközlekedés-beli különbségek sorolhatók lennének, de most talán ennyi elég lesz.

* Írtam tavaly ez ügyben egy mailt a BKV-nak. Korrektül megválaszolták, hogy a szignál jó, mert hogy az egy Kossuth-díjas szerző műve.

Előzmény: zmrzlina (1302)