Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 617
még ez aztán jóéjt...

"Katona Kálmán: az ÁSZ vizsgálja ki a fővárosi útfelújítások közbeszerzési eljárásait - Deák-reagálás

Budapest, 2002. szeptember 20. (MTI) - A Fidesz korrupciót sejt több fővárosi útfelújítási munkára kiírt közbeszerzési eljárás lebonyolításában.

Katona Kálmán, a Fidesz-MKDSZ-MDF fővárosi listavezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arra szólította fel Medgyessy Péter miniszterelnököt, hogy kérje fel az Állami Számvevőszéket az esetek kivizsgálására.

Elmondta, egy állampolgár nyilatkozatot juttatott el a Fideszhez, amely szerint áprilisban megígérték öt vállalkozásnak, hogy a főváros által kiírandó útfelújítási munkákra vonatkozó közbeszerzési eljárásban nyerni fognak.

A 2002. április 3-i keltezésű nyilatkozatot aláíró állampolgár - akinek a nevét az újságíróknak átadott fénymásolaton letakarták - azt írja: "a levélszekrényemben találtam egy papírlapot, amelyen a Fővárosi Önkormányzat útfelújításaival kapcsolatos információk voltak".

A nyilatkozatra hivatkozva Katona Kálmán jelezte, a Bartók Béla út külső és belső szakaszára kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetésekor öt olyan beruházónak tettek ígéretet a későbbi megrendelésre, akik ezeken a tendereken nem győztek.

Elhangzott, kárpótlásul ígérték meg az Alterra nevű cégnek, hogy megnyeri a Fehérvári úti csomópont felújítását, a Ring Kkt.-nek pedig, hogy elvégezheti a Bartók Béla úti külső vágányépítési beruházást; a Hungária körúti hídépítést a Hídépítőnek ígérték, az M5-ös bevezető szakaszának munkálatait a Strabagnak, a 6-os út bevezető szakaszát érintő munkálatokat pedig az Egút-nak.

Katona Kálmán hangsúlyozta, hogy az M5-ös bevezető szakaszának munkálatait kivéve mind a négy esetben igazolható utólag, hogy azok a beruházók nyertek, akiknek erre korábban ígéretet tettek.
A politikus álláspontja alapján ezekben az esetekben nemcsak a közbeszerzés elveit sértették meg, de az eljárásnak árfelhajtó hatása is lehetett.

A Fidesz kezdeményezni fogja a Fővárosi Közgyűlés Pénzügyi Ellenőrző Bizottságánál, hogy az eseteket vizsgálja ki.

BŐHM ANDRÁS: A KÖZBESZERZÉSEKRŐL ELLENZÉKI VEZETÉSŰ BIZOTTSÁG DÖNT

A főváros az elmúlt években az országos átlagnál jóval szigorúbb intézkedési rendet léptetett életbe, többek között a közbeszerzésekről ellenzéki vezetésű bizottság dönt - reagált az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője Katona Kálmán pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra MTI-hez eljutatott közleményében.

Bőhm András a Fidesz fővárosi listavezetőjének állításai kapcsán rámutat: emellett független vizsgálóbiztost neveztek ki, akihez a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban bárki - névvel vagy név nélkül - kifogással fordulhat, ha valamilyen szabálytalanságot vagy ennek gyanúját észleli.

A szabad demokrata politikus azt javasolja a Fidesz "legújabb listavezetőjének", hogy az általa vitatott közbeszerzésekről tájékozódjon a Fővárosi Közgyűlés Közbeszerzési Bizottságának fideszes elnökénél, Deák Andrásnál.

Megfogalmazása szerint a felsorolt fővárosi beruházásokra vonatkozó döntéseket ugyanis a bizottság és annak elnöke egyhangúlag hagyta jóvá. A Bartók Béla úti és a Fehérvári úti beruházásról nem a főváros illetékes bizottsága, hanem a BKV tenderbizottsága döntött, ugyancsak egyhangúlag és ugyancsak Deák András igenlő szavazatával.

Bőhm András bízik abban, hogy Katona Kálmán nem gyanúsítja a négy közgyűlési párt döntéshozóit - saját párttársával az élen - összehangolt korrupcióval.

- Ha azonban bármilyen korrupciót gyanít, akkor felszólítom, hogy az általa ismertetett ügyben ne ismeretlenekre hivatkozzon, hanem azonnal tegyen feljelentést - fogalmaz a frakcióvezető.

Ezt teszi a főváros vezetése is minden olyan esetben, ha korrupció vagy szabálytalanság alapos gyanúja merül fel.

Bőhm András közlése szerint a főváros az ország egyik legnagyobb közbeszerzője. A Fővárosi Önkormányzat és intézményei a közbeszerzési törvény hatályba lépése óta mintegy ezer közbeszerzési eljárást hirdettek meg.

Emlékeztet arra, hogy a közbeszerzési döntések kevesebb mint 6 százaléka ellen nyújtottak be jogorvoslati kérelmet a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. Ugyanezen időszak alatt országosan 9 százalékos volt az arány. A határozatok ellen benyújtott jogorvoslati kérelmek több mint felét a döntőbizottság elutasította. Csupán az összes közbeszerzés 3 százalékánál hozott elmarasztaló döntést a testület, ez országos összehasonlításban kiváló eredménynek számít. Bőhm András úgy látja: a kedvező statisztika nem a véletlen műve.

DEÁK-REAGÁLÁS

Nem a Fővárosi Közgyűlés Közbeszerzési Bizottsága, hanem Demszky Gábor főpolgármester döntött a budapesti útfelújítási munkára kiírt közbeszerzési eljárás ügyében - mondta Deák András (MKDSZ), a fővárosi bizottság elnöke pénteken az MTI-nek.

A fővárosi képviselő ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője közölte: a beruházásokra vonatkozó döntéseket a közbeszerzési bizottság és annak elnöke egyhangúlag hagyta jóvá.

Előzőleg Katona Kálmán, a Fidesz-MDF-MKDSZ fővárosi frakcióvezetője azt mondta, hogy a Fidesz korrupciót sejt több fővárosi útfelújítási munkára kiírt közbeszerzési eljárás lebonyolításában.

- Ezt megerősíthetem: van korrupció a fővárosban, erre kifinomult módszerek vannak. Más kérdés, hogy a nem a bizottságban, hanem a közbeszerzési eljárás előkészítésének szakaszában, a cégek ugyanis összebeszélnek - fogalmazott a kereszténydemokrata Deák András.

Hozzátette: Bőhm András jól tudja, hogy a közbeszerzési bizottság csupán javaslatot tesz, de a döntéseket Demszky Gábor főpolgármester hozza meg.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy bár ő a bizottság elnöke, a testületben többségben van az MSZP és az SZDSZ."

forrás (nem az mno :)) mti.hu