azfix Creative Commons License 1999.03.24 0 0 62
Kedves másképp, nagyon tetszett a színesed.
Egyben felveti a kérdést: milyen csoportok mutathatók ki a Politikában? Természetesen _valamennyi_ pártnak megvannak a szimpatizánsai, mint azt Engels többé-kevésbé sikeresen felmérni igyekezett. Érdekes, hogy ezek a csoportok igen gyakran mutatnak közösségi védelmi reakciókat, és hogy ezek tipikusak az egyes csoportosulásokra.
Természetesen sokan vannak, akik ódzkodnak felfedni csoportválasztásukat.
Nézzük kicsit végig a jellemző csoportcselekvéseket, önazonosítást:
1) Közös jelképek: jelmondatok (nemzet, szabadság,...), közös példaképek, illetve szent tehenek (eszmények, emberek: politikusok, írók,..., nem feltétlenül a jelenkorból). hivatkozási, "autentikus" források (ksh, szonda, vg, meh,...).
2) Témák: csoporton belüli konszenzusos álláspont vagy van, vagy nincs. A Van-Van, Van-Nincs, Nincs-Nincs relációtól függően alakulhat ki körömszakadtáig menő vita, érdemi vita, elbeszélés, természetesen a megfelelő érzelmi töltés függvényében.
3) Csoport védekezési reakciója: megfigyelhető mely csoportok férnek meg, illetve összeférhetetlenek: az egyszer azonosított "ellenség" csak nick-e levetésével, vagy hoszann hallgatással menekülhet az üldözéstől. Érdekes, hogy melyik csoportnak, mennyire kemény a támadása, illetve mennyire egyhangú.
4) Hidak:
Olyan témák, amelyek teljesen semlegesek. Például ez a téma.
azfix
Előzmény: szalonna (61)