KK1 Creative Commons License 2002.08.09 0 0 699
Jo reggelt mindenkinek!

Ujabb friss hir a mai Nepszabiban.

Érvénytelen az OMIKK bezárása?

NSZ • 2002. augusztus 9. • Szerző: H. M.

Egyes jogi szakértői értelmezések szerint érvénytelennek és semmisnek kell tekinteni minden az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (OMIKK) elköltöztetésével és megszüntetésével kapcsolatos lépést a folyamat kezdetén történt – bíróság által megállapított – jogsértés miatt. Amennyiben ez az értelmezés helytállónak bizonyul, az megkönnyítheti a legnagyobb hazai szakkönyvtár önállóságának visszaszerzését.

Mint emlékezetes, egy évvel ezelőtt a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) munkaügyi pert indított az OMIKK-ot felügyelő oktatási tárca ellen, sérelmezve, hogy az érdekképviseletet a törvényes előírások ellenére nem vonták be az átszervezést megelőző érdekegyeztetésbe. A bíróság tavaly júliusi jogerős végzése szerint a tárca az átszervezés végrehajtásával megsértette a munka törvénykönyve előírásait, a szakszervezet kifogása nyomán ugyanis az érdekegyeztetés lefolytatásáig mindenképpen fel kellett volna függeszteni az intézkedés végrehajtását. Amint arra lapunk figyelmét egy könyvtári szakember felhívta, a bírósági döntésről a Complex Jogtárban a következő kommentár jelent meg: „Lényeges elem, hogy a kifogásolt intézkedésre a jogosult szervek döntéséig a kifogás halasztó hatállyal bír, a végrehajtását fel kell függeszteni. Az ennek ellenére foganatosított intézkedés az általános szabályok értelmében érvénytelennek tekintendő.”

Hasonló állásfoglalás olvasható A közalkalmazottak jogállasáról szóló törvény magyarázata című kiadványban is. E szerint „a törvény rendelkezései alapján a kifogásolt intézkedést az eljárás befejezéséig, illetve a bírósági döntés jogerőre emelkedéséig nem szabad végrehajtani, a megkezdett végrehajtást pedig fel kell függeszteni. A közalkalmazotti jogviszonyra vonatkozó szabályok durva megsértését jelenti, és a felelős személlyel szembeni elmarasztaló intézkedést vonhatja maga után a rendelkezés figyelmen kívül hagyása. Természetesen a felfüggesztő hatály ellenére végrehajtott intézkedés érvénytelen, és a munkáltatónak az ebből származó károkat meg kell térítenie.” A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a fentiek alapján nemcsak az OMIKK visszaköltöztetésének van jogalapja, de annak is, hogy az átszervezést keresztülerőltető, arra közel százmillió forintot elköltő korábbi minisztériumi vezetőket felelősségre vonják.