Törölt nick Creative Commons License 2002.07.24 0 0 8
Rumos sárgadinnye

Hozzávalók:
2 kg keményhúsú sárgadinnyét meghámozunk, belsejüket kikaparjuk, a dinnyehúst 2 cm-es kockákra vágjuk. 8 dl vízbe beletéve 1.2 kg cukrot, felforraljuk, közben folyton leszedjük a habját. Ezután hozzáadunk 7 dl rumot.

Elkészítés:
Ha újra forrni kezd, belerakjuk a dinnyekockákat. A gyümölcsöt üvegessé főzzük. Ne keverjük, csak rázzuk a lábost! A dinnyét műanyag szűrőkanállal kivesszük a rumos szirupból, porcelántálba tesszük. A megmaradt levet addig főzzük, míg mézszerűvé válik. A dinnyére öntjük, letakarva hagyjuk kihűlni. 2 nap múlva leszűrjük. A levét felforralva visszaöntjük a gyümölcsre. Hagyjuk kihűlni. Üvegekbe téve légmentesen lekötjük, sötét, hűvös helyre rakjuk. Nagyon finom, elég édes nyalánkság.
A hosszas forralástól alkoholtartalma majdnem nullára csökken, íze viszont fantasztikus! Desszertek tetejére, parfé, fagylalt kísérőjeként, tortadísznek használható. Érdemes készíteni sárga- és zöldbélű dinnyéből, egyidejű használatukkal gyönyörűen díszíthetünk. Kis gömböket is vájhatunk a dinnyehúsból, ilyenkor azonban sok lesz a leeső dinnyedarab