Excel Creative Commons License 2002.07.17 0 0 190

Oslóban a Centrum...


Politizálás helyett képviseletet
Az őszi választásokra készülnek megyénk független civil szerveződései

Nyíregyháza (KM - M. S.) - Nem állít polgármester-jelöltet a Nyíregyházáért Közéleti Egyesület az őszi helyhatósági választásokon, az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Egyesület viszont jelöl megyei közgyűlési elnököt.

Ez hangzott el többek között a két, pártoktól független civil szervezet közös sajtótájékoztatóján kedden Nyíregyházán, ahol a megyeszékhely több ismert személyisége jelentette be csatlakozását, valamint a választásokon történő indulási szándékát. A két egyesület vezetői hangsúlyozták: politizálás helyett képviseletet akarnak megvalósítani az önkormányzati testületekben. Mindkét egyesület új, mindössze néhány hete alakult.

A Nyíregyházáért Közéleti Egyesületet négy városi önkormányzati képviselő hozta létre - jelentette be Tapolcai Zoltán, akit elnökének és frakcióvezetőjének választott az egyesület. - Mind a húsz körzetben indítanak képviselőjelöltet, tizennyolcban már van is. Pártoktól független szellemiséget kívánnak képviselni, ezért is nem állítanak polgármesterjelöltet.

Konkrétumokkal és nem komplex programokkal lépnek fel, ezek mentén kívánják képviselni egy-egy adott körzet lakóit. A politikus kérdésre elmondta: a városi közgyűlésben működő Független Képviselők Egyesületével nem tartanak hivatalos kapcsolatot, velük - és a többi párttal - sem kívánnak a választásokra együttműködést kötni.

Növekszik a tagság

A rövidített megfogalmazásban "Összefogás megyénkért" nevet viselő egyesületet tizenöt polgármester hozta létre egy hónapja. Azóta további közel negyven önkormányzati vezető, s több civil szerveződés kérte felvételét, az új jelentkezések folyamatosak - mondta Helmeczy László, akit az alapítók kértek fel az egyesület vezetésére. A politikus szerint az egyesület sikeres lesz, mert sokaknak kezd elege lenni az áldatlan pártpolitikai csatározásoktól, amely nemcsak az országos közéletet jellemzi, hanem a megyei önkormányzat testületi üléseit is. Az egyesület állít választási listát a kis- és a nagy településken is, s várhatóan lesz saját elnökjelöltje is. A politikus elmondta: megyénkben van előzménye a függetlenek szerepvállalásának. Az előző választásokon a közgyűlés két tagja a polgármesterek egyesületének jelöltjeként került a testületbe, a megye polgármestereinek négyötöde pedig független jelöltként nyerte el tisztségét.

A sajtótájékoztató nyilvánossága előtt írta alá csatlakozását a Nyíregyházáért Közéleti Egyesülethez Varga Ildikó, aki a Centrum képviselőjelöltjeként szerepelt a megyeszékhelyen a parlamenti választások második fordulójában is, Balogh Béla médiamenedzser és Venyige Sándor színész-rendező.